Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Şi Cinping, Çin'den 100'den fazla yatırım ve ticaret geliştirme heyetiyle Türkiye'ye geldiklerini belirterek, ''İş adamlarımız, Türkiye tarafıyla yaklaşık 4 milyar 300 milyon dolarlık ekonomik ve ticari anlaşmalar imzaladılar'' dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen ''Türkiye Çin Ekonomik ve Ticari İşbirliği Forumu''nda konuşan Şi Cinping, İstanbul'daki bu foruma iştirak etmekten memnuniyet duyduğunu, Türkiye'nin köklü ve zengin bir kültüre sahip olduğunu, İpek Yolu'nun Avrupa'ya açılan kapısı İstanbul'un iki ülkenin halklarının dostane işbirliğine ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Şi, iki ülke halklarının tarihinin uzun yıllara dayandığını ifade ederek, İpek Yolu'nun halkları birbirine bağladığını ve Topkapı Sarayı'nda sergilenen Çin porselenlerinin tarihi dostluğun göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin tarihi ve mükemmel doğasının hafızasında derin izler bıraktığını anlatan Şi, şunları aktardı:

''Türkiye dışa açılım politikası uygulamaktadır. Halkın yaşam düzeyi de yükselmektedir. Türkiye, dünyadaki en ilgi çekici ülkelerden biri oldu. Çin halkı, Türk halkının başarılarından mutluluk duymaktadır. İkili ilişkilerde büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Karşılıklı siyasi güven inşa edilmektedir. Asya Kıtası'nın iki ucunda yer alan Türkiye ve Çin birbirini tamamlayan özellikler taşımaktadır. Son zamanlarda ikili ilişkilerin gelişmesiyle tarihteki en iyi ilişkilere ulaşıldı. İkili ticaret hacmi hızla artıyor. Türkiye'nin kimyasal hammaddeleri ve fındık gibi tarım ürünleri Çin'de de rağbet görüyor.

Çin şirketleri, Türkiye'de 10 milyar doları aşkın müteahhitlik sözleşmeleri imzalamıştır. Ankara-İstanbul hızlı tren çalışmaları devam etmektedir. Ekonomik ve ticari işbirliğinin sistematik çalışmaları devam etmektedir. İki tarafı ilgilendiren diyalog mekanizmaları kurulmuştur. Ticari işbirliğin temeli sağlanmaktadır. Karşılıklı yatırımın potansiyeli ortaya çıkmaktadır. Çin şirketlerinin, Türkiye'ye olan ilgisi artmaktadır. İki ülkenin işbirliği, gerçek potansiyelini yansıtmamaktadır. Çin hükümeti, şirketlere yatırım yapmaları için destek sağlayacak.''

Şi, Çin'in sermaye, teknoloji ve piyasada birbirini tamamlayıcı özelliğe sahip olduğunu belirterek, ''İş düzeyinin geliştirilmesi için fırsatlar sağlanacaktır. Türk ve Çin iş adamları bundan faydalanmalıdır'' dedi.



-''Somut işbirliği derinleştirilmeli''-



Karşılıklı siyasi güvenin pekiştirilmesi ve Türkiye ve Çin'in stratejik işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini ifade eden Şi Cinping, sözlerini şöyle tamamladı:

''Somut işbirliği derinleştirilmelidir. Ulaştırma ve iletişim gibi karşılıklı yarara dayalı işbirliğini geliştirmeliyiz. Finans yenilenebilir enerjiyi birlikte değerlendirmelidir. Küresel finans krizi halen devam etmektedir. Çin ve Türkiye ticaretin ve yatırımın liberalleşmesi için adım atıp dünya ekonomisinin iyileşmesini hızlandırmalıdır.

Türk mallarının tanıtımını yaparak, Türkiye'den mal alınmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu kez Çin'den 100'den fazla yatırım ve ticaret geliştirme heyetiyle Türkiye'ye geldik. İş adamlarımız Türkiye tarafıyla yaklaşık 4 milyar 300 milyon dolarlık ekonomik ve ticari anlaşmalar imzaladılar. Kültürel değişimleri geliştirip karşılıklı anlayış sağlanmalıdır. İki ülke arasında yıllardır karşılıklı işbirliği yapılıyor. Bu sene Çin'de Türkiye yılı, seneye Türkiye'de Çin yılı düzenlenecek. Başbakan Erdoğan'ın Çin'e gelmesini bekliyoruz. Ülkelerimize refah, halklarımıza huzur diliyorum.''