Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL


ABD'de ikinci el konut satışlarının beklentinin altında gelmesi ve Avrupa ile Çin'deki ekonomik verilerin ekonomiye ilişkin endişeleri artırmasıyla ABD hisseleri değer kaybetti; Standard&Poor's 500 Endeksi neredeyse 4 yılın zirvesinde tutunmayı başaramadı.

Dünyanın en büyük kişisel bilgisayar üreticisi Dell Inc., satışlarının beklentinin altında kalmasından ötürü yüzde 5.8 geriledi. Toll Brothers Inc. ve KB Home, inşaat şirketlerindeki düşüşü devam ettirerek yüzde 4.1 değer kaybetti. S&P 500 endeksinde yer alan 24 sektörün en büyük kaybedeni bankalar oldu. USA Today de dahil ABD'deki 82 gazetenin sahibi Gannett Co., temettü ödemelerini artıracağını söylemesinin ardından yüzde 4.2 primlendi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 1,357.66 puana geri çekildi. Dow Jones Endeksi önceki gün 2008'den bu yana ilk kez 13,000 puan seviyesini aşmasının ardından yüzde 0.2 düşüşle 12,938.67 puandan kapadı. Russell 2000 Küçük Ölçekli Şirket Endeksi yüzde 0.8 gerileyerek 816.50 puan oldu.

"İdare edebilirsiniz, ancak çok dikkatli olmalı ve çıkışın hemen yakınında oturmanız gerekiyor" diyen Morgan Stanley Smith Barney'nin yatırım genel müdürü David Darst, dünya genelinde ülkelerin çoğunun ekonomisinin yavaşladığını, kazançların da hız kestiğini belirterek, piyasanın gereğinden fazla alındığını söyledi.

İkinci el konut satışlarının 4.57 milyon ile beklentinin altında artış kaydetmesinin ardından hisse senetleri düşüşe geçti. Çin'de de dünkü öncü göstergeler imalat sanayinin 4. kez üst üste küçülebileceğine işaret etti.

Avrupa'da hizmetler ve imalat üretimi beklenmedik şekilde daraldı ve Fitch Ratings, Yunanistan'ın temerrütüne kesin gözüyle bakarak kredi notunu düşürdü.