Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun Çin'in büyüme tahminini yüzde 8'in altına çekmesini bekleyen analistler, başbakanın önümüzdeki ay doğa kirliliği, eşitsizlik ve ekonomik büyümeyi riske eden finansansal istikrar sorunlarının azaltılmasına yönelik adımlar atacağını düşünüyor.

Bloomberg'in anketine katılan 15 ekonmistin 8'i Wen'in 5 Mart'taki hafta Pekin'deki Kongre konuşmasında büyüme tahminini yüzde 8'in altına çekeceği tahmininde bulundu. Ekonomistlerin medyan tahmini, 2008-2009 küresel resesyon döneminde dahi değiştirilmemiş olan 2005-2011 dönemindeki yüzde 8'lik büyüme beklentisinin yüzde 7.5'e çekileceği yönünde.

Büyüme tahmininin düşürülmesi, Ülke ekonomisinin odağını ihracat ve yatırımdan, tüketimlere çeviren politika yapıcıların, daha yavaş büyümeyi tolere etmeye hazırlıklı olduğunun da bir göstergesi olabilir.

Bloomberg anketi, geçtiğimiz hafta daha düşük büyüme tahmininin, büyüme hedefleriyle bilekleri bükülen yerel yetkililere de olumlu bir mesaj göndereceğini söylemiş olan Çinli ekonomist Fan Jianping'in açıklamalarıyla da uyumlu görünüyor.

Daha düşük büyüme tahminin daha çok, ekonomide bir değişim ve büyümenin hızından çok kalitesine odaklanma sinyali olarak algılanması gerektiğine dikkat çeken Citigroup Inc.'in ekonomistlerinden Ding Shuang, daha düşük büyümenin, dengeleme için gereken reformların ilerletilmesine daha fazla fırsat verebileceğini söyledi.