Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası, 29 Şubat Çarşamba günü ikinci kez Avrupalı bankalara ucuz para dağıtmaya hazırlanıyor. Merkez bankası, Euro Bölgesi'ndeki bankalar için ikinci uzun vadeli refinansman operasyonunu gerçekleştirecek ve düşük faizden 3 yıllık sınırsız kredi dağıtacak.

İlk likidite operasyonu 21 Aralık'ta yapılmış ve bankalar 489 milyar euroluk kredi kullanmıştı. Program, Avrupalı bankalardaki güveni desteklemeyi hedefliyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten Bridget Gandy, hazırladığı raporunda, bazı durumlarda  bankaların, sıkıntılarıyla ilgilenebilmesi için zaman kazanmış olduğunu söyledi. Ancak Fitch, ayakta yalnızca AMB'nin fonlamasıyla ayakta kalabilen küçük ölçekli bankalara karşı uyarıda bulundu.

Fitch Ratings, halihazırda düşük nota sahip bankalar için, uzun vadeli refinansman operasyonunun bir nevi "yaşam destek ünitesi" olduğunu savundu.

Bazı bankaların ilk turda zayıf görünme korkusundan ötürü, bugünkü kredi operasyonuna, ilkinden daha fazla katılım olacağı tahmin ediliyor.

Fonların, bankaları daha güçlü bir hâle getirmesi ve hem birbirlerine hem de tüketicileri kredi vermeye teşvik etmesi umuluyor. Ancak analistler bu konudan çok da emin değil.

Fitch, ilk operasyon ile alınan kredilerin genel olarak varolan fonlamaları değiştirmek için kullanıldığına dikkat çekiyor.