Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Japonya ve Güney Kore'de sanayi üretiminin beklenenden daha iyi çıkmasınının büyüme görünümünü desteklemesinden olumlu etkileniyor. Asya hisse senetleri yükseldi ve bu hareket sonucu, gösterge endeks boğa piyasasına girdi. Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bugün bankalara fon desteği sağlayacak likidite operasyonu öncesi değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:19'da yüzde 1.2 yukarıda seyrediyordu. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Avustralya doları, ülkede tüketici harcamalarının arttığını gösteren verinin ardından son üç haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, euro dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.3477 dolara geldi. Petrol iki gün süren düşüşünü tersine çevirdi ve yüzde 0.4 yükseldi. Avustralya'da CDS'ler 8 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine indi.

Asya hisse senetleri, Ekim ayında gördüğü son iki yılın en düşük seviyesinden yüzde 21 yükseldi ve Dow Jones Endeksi dün 2008 yılından bu yana ilk kez 13,000 puanın üzerinde kapandı. Bloomberg News'un anketine katılan analistler, Avrupa bankalarının bugün AMB'den 470 milyar euroluk (634 milyar dolar) 3 yıl vadeli kaynak kullanmasını bekliyorlar. Apple Inc. hisseleri, dün ABD piyasalarının kapanmasından sonra, şirketi 500 milyar dolarlık piyasa değerine getiren fiyata çıktı.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. kıdemli analistlerinden Nader Naeimi, "Yatırımcı beklentisi aşırı kötümserlikten iyimserliğe geçti" dedi ve "Avrupa, AMB'nin attığı adımlardan dolayı, piyasanın korktuğu kadar kötüleşmedi" değerlendirmesinde bulundu.