Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonominin kötülemesi ve iç talebin zayıflamasıyla Hindistan ekonomisi son çeyrekte 2 yılın en yavaş büyümesini kaydetti ve merkez bankasının üzerindeki faiz indirimi baskısını artırdı.

Resmi istatistik kurumunun açıklamasına göre, Hindistan'ın gayrisafi yurtiçi hasılası, 3. çeyrekteki yüzde 6.9'luk artışının ardından Aralık'ta sonlanan 4. çeyrekte yüzde 6.1 büyüdü. Bloomberg anketine katılan 29 ekonomistin medyan tahmini Hint ekonomisinin yüzde 6.3 büyüyeceği yönündeydi.

Enflasyonla mücadele etmek için Hindistan faizleri 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkararak, politika sıkışıklığının yatırımı uzaklaştırmasıyla büyümeyi azalttı. Fiyatların gevşemesiyle Hindistan Merkez Bankası, önümüzdeki ayki bütçedeki cari açığın azaltılmasına yönelik hamlelerin kendilerine daha fazla alan sağlayacağını söyleyerek, faizleri düşürme konusunda Brezilya ve Endonezya'yı izlemeye hazır olduğunun sinyalini verdi.

Önceki sıkılaştırmalardan ötürü daha güçlü bir toparlanma görmenin zorluğuna dikkat çeken Singapur'daki Credit Suisse Group AG'nin ekonomistlerinden Robert Prior-Wandesforde, bütçenin faiz indirimlerine start vereceğini ve merkez bankasının büyük ihtimalle Mart'ta başlayacağını söyledi.

Hindt rupisi, ABD doları karşısında yüzde 0.1 kazançla 48.9975 seviyesinden işlem gördü. Rupi, geçtiğimiz yıl yüzde 16 düşüşke Asya'daki en kötü performanslı para birimliğine işaret etmesinin ardından 2012'de yüzde 8.3 güçledi. Ülkenin yüzde 8.79 faizli Kasım 2021 vadeli tahvillerinin getirisi 2 baz puan düştü ve yüzde 8.19'da seyrediyor.