Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya ve Güney Kore'de fabrika üretimlerindeki artış ve ABD'de Tüketici Güveninin 1 yılın en yükseğine çıkmasıyla küresl talebin büyüyeceğine ilişkin iyimserlik arttı; Asya Borsaları yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, boğa piyasasına girmeye hazırlanıyor.

Satışlarının yüzde 80'ini denizaşırı ülkelerde gerçekleştiren Japon fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 1.1 değer kazandı. Güney Koreli çip üreticisi Hynix Semiconductor Inc., Japon Elpida Memory Inc.'in iflas başvurusu yapmasının ardından yüzde 1.5 primlendi. Elpida yüzde 97 değer kaybetti. Avustralya'nın en büyük elektrik ve elektronik mağazası Harvey Norman Holdings Ltd., ilk yarı kazançlarının azalmasının sonrasında yüzde 4.2 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 kazançla 129.71 puana tırmanarak, 5 Ekim'deki en düşüğünden yüzde 20 sıçrayarak "boğa piyasasına" resmen girmiş oldu. Bu ay yüzde 5.5 yükselmiş olan endeks, son 10 haftada ABD'den gelen ekonomik toparlanma ve Çin'in parasal genişleme sinyalleriyle artış kaydeden endeksi, 1988'den bu yana en kazançlı dönemine işaret etti.

Japon Nikkei 225 Endeksi, ülkenin sanayi üretiminin Ocak ayında yüzde 2 artışla beklentinin üzerinde büyümesinin ardından yüzde 0.9 primlendi.