Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'DEN İMKB'YE BorsaLAR

Conference Board Tüketici Güven Endeksi'nin beklentileri aştığı günün hikayesi Apple olmaya devam etti. Geldiği seviye itibariyle 500 milyar dolar piyasa değerine yükselen şirket kendi yükselirken Nasdaq endekslerini de yükseltmeye devam ediyor. Apple yükseldikçe şirketle beraber çalışan çip üreticileri, programcılar gibi şirketler de talep görüyor ve Asya seansında alıcı buluyorlar. Nasdaq dün % 0.69 yükselirken son 11 yılın zirvesindeki hareketine devam ediyor. 4 yılın zirvesiyle % 0.18 artış kaydeden ve 13.005 puandan kapanış yapan Dow Jones Endeksi'ni % 0.34 artışla S&P 500 takip ediyor ve endeks günü 1.372 puandan tamamladı.  Dün Avrupa'da hisse senetleri yükselirken gösterge niteliğindeki Eurostoxx 600 Endeksi % 0.18 artışla yeşil bölgede kapanış yaptı. İMKB 100 Endeksi % 1.97 artışla Avrupa'nın en
hızlı hareket eden borsası oldu. Özellikle % 2'den fazla yükselen banka hisseleri, sanayi hisselerini geride bıraktı. Bileşik Endeks 2. Seans kapanışı 59.978'den yaptı. Asya'da ise hisse senetleri yükselmeye devam ediyor. % 1'den fazla yükselen MSCI Asya Endeksi bu seviyelerden kapanış yapabilirse gördüğü dipten bu yana % 20 ralli yaparak boğa piyasasına girmiş olacak. Diğer yandan Çin'de yabancıların konut alımlarına getirilen kolaylıkların geri çekildiği haberleri üzerine Şanghay Bileşik Endeksi %0.96 gevşiyor. Japonya'da ise beklentileri aşan sanayi üretimi rakamı mora veriyor, Nikkei % 0.01'lik değişim gösteriyor. Yarın Çin'den gelecek öncü üretim rakamı bölgede yakından takip edilecek.

BONO PİYASALARI LTRO'YA BAKIYOR

Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yapılacak olan 3 yıllık % 1 faizli refinansman operasyonu (LTRO) yatırımcıların radarında. Arlık ayında ilki yapılan ihale sonrasında hayli rahatlayan Avrupa bankacılık sistemi sonrasında faiz makasları daralmış, risk iştahı canlanmış ve Avrupa bonoları alıcı bulmuşlardı. Geçen turda 489 milyar euro alan bankaların bu kez 470 milyar euro alacakları Bloomberg'e tahmin veren analistlerin beklentisi.

Barclay's anketine göre ise beklenenden fazla fonlama olması durumunda müşterilerinin % 46'sı bunun Euro için negatif olmayacağını düşünüyor. Alman bundları tercih edilirken 10 yıllık bonoda bileşik faiz %1.80'de. Hisse senetlerinin yükseldiği ve olumlu havayı fiyatladıkları ABD'de bono piyasası
ise farklı bir havadalar. 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin bileşik faizi % 1.9359'da. LTRO sonrasında talep group görmeyecekleri yakından izlenen İtalya, İspanya bonoları ise günü karışık tamamladılar. Özellikle % 5.35 bileşikte bulunan İtalyan 10 yıllık faizi yakından izlenecek. İçeride ise Merkez Bankası - Para Politikası Kurulu toplantı tutanakları takip edildi.

Piyasanın aldığı mesaj, bankanın uygun ortam olması halinde parasal genişlemeye gidebileceği yönünde oldu. Petrol fiyatlarına dikkat çeken bankanın uyarılarının ardından gösterge tahvil % 9.23'e indi.
 
KURLARDA RENK YEŞİLE ÇALIYOR

Dolar Endeksi'nin 78.15'e indiği günde euro özellikle dirençlerine hareketlenmek istiyor. 1.3473'e tırmanan Euro/Dolar ihale öncesinde olumlu. Sanayi verisinin ardından düşüşüne son veren Japon yeni 80.44'ten alıcı bulurken gelişen piyasa kurlarında alımlar yaşanıyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede düşen petrol fiyatına bağlı olarak gerileyen Rus Rublesi hariç kurlar alıcılı. Dolar/TL 1.7516'dan güne başlarken Sepet Kur 2.056'da. İçeride bugün açıklanacak olan dış ticaret rakamı hayli önemli olacak. Hem ekonomik aktivite hakkında hem de cari açığın seyri hakkında fikir vermesi beklenen veri sonrasında kurdaki oynaklık izlenecek. Asya kurlarında da alımlar görülüyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.26 primli. Sanayi üretimi beklentileri aşan bir başka ülke olan Güney Kore'de para birimi Won, dolara karşı % 0.49 yukarıda. Dolara karşı Yeni Zelanda, Avustralya ve Kanada dolarları da yükselişteler.

EMTİADA TOPARLANMA ÇABALARI

24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Enedksi dün petroldeki kayıplara bağlı olarak % 1.15 gerilerken bugün geri dönmeye çalışan risk iştahıyla toparlayan petrol fiyatlarında yükseliş çabaları görülüyor. ABD tipi ham petrol 107 doların altında seyrederken, Brent petrol 122.32'den işlem görüyor. Değerli metallerde alımlar yaşanıyor. Spot altın parasal genişleme beklentileriyle % 0.25 artışla 1.788 dolar seviyesine yükselirken nakit gümüşte artış devam ediyor, son fiyat ons başına 37.15 dolar. Paladyum ve platin de yükselişte yerini almış durumda. Global stoklarda artış görülen mısırda sınırlı geri çekilme yaşanırken 5 ayın zirvesindeki soyafasulyesinde de % 0.1'lik düşüş hakim.

Bugün beklenen veri akışı şu şekilde:

- TÜİK Ocak dış ticaret dengesi açıklanacak 10:00 Önceki: -8,1 milyar dolar (Yıllık -105,9 milyar dolar)

- Almanya'da Şubat ayı işsizlik oranı açıklanacak 10:55

- Yunanistan'da Ocak ayı ÜFE açıklanacak 12:00

-  Euro Bölgesi'nde Ocak ayı ÜFE açıklanacak 12:00 Önceki: 0,3%

- ABD'de 4.çeyrek GSYH (2.tahmin) açıklanacak 15:30

- ABD'de Aralık ayı kişisel gelirler, harcamalar ve çekirdek PCE açıklanacak 15:30

- ABD'de Şubat ayı Chicago PMI açıklanacak 16:45

- Hazine Mart ayı iç borçlanma stratejisini açıklayacak 17:00

- ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak 17:30

 

Twitter.com/Gokhan_Sen

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü