Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Semaye Piyasaları Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı.

Akgiray, SPK Kanunu'nun 10-15 gün içinde genel görüşe açılacağını kaydederek, "SPK Kanunu'nun Türk Ticaret Kanunu'ndan (TTK) önce yürürlüğe girmesi çok önemli. TTK ve SPK Kanunu yılın ikinci yarısında yürürlüğe girer. Umarım yılın ikinci yarısına yeni TTK ve SPK Kanunu ile başlayacağız " dedi.

-Kurumsal Yönetim İlkeleri önemli-

Kurumsal Yönetim İlkeleri'nin yabancı yatırım çekmek için önemli olduğunu söyleyen Akgiray, ilkelerin yayınlanmasından sonra hızlı bir tepki olduğunu sözlerine ekledi. Akgiray, "Kurumsal yönetimde gerekli düzeltmeyi yaptık. Bugünkü eleştirilere katılmıyorum" dedi.

-Bağımsız yönetim kurulu üyesi üzerimde SPK yetkisi şirketleri devletleştirmez-

Başkan Akgiray, "Bağımsız yönetim kurulu üyesi üzerinde SPK yetkisi şirketleri devletleştirmez. Devletin bağımsız üye konusunda kötü niyetli olduğunu düşünen Türkiye'de iş yapmaz. Bağımsız üye konusunda SPK yetkisine eleştiri yersiz. Bağımsız üye tartışmasında bizimle birebir görüşmeyenler yanlış yorum yapıyor" dedi.

-Bankalara geçiş için süre verilecek-

Bağımsız üye konusunda bankalara geçiş için gerekli bir yıllık süre tanınacağını söyleyen Akgiray, bu bir yıllık sürenin özel düzenlemelere zaman tanıdığını belirtti. Akgiray, "Bankalarda duruma göre ek düzenlemeler yapılabilir. Ancak bağımsız üye konusunda bankalar istisna olmayacak. Bankalarda bağımsız üye konusunda düzenlemeyi SPK yapmalı. Bankalar istisna olabilirdi ama bankacılığı iyi bilen arkadaşlar bunu istemedi" değerlendirmesinde bulundu.

-Futbol kulüpleri için de Kurumsal Yönetim İlkeleri çok önemli-

Halka açık futbol kulüpleri konusunda da değerlendirmelerde bulunan Akgiray, "Futbol kulüpleri için de Kurumsal Yönetim İlkeleri çok önemli. Kulüplerin yönetiminde bağımsız üye olsa bugünkü sorunlar yaşanmazdı. Kulüpler yönetim kurullarına en az iki bağımsız üye atayacak.

Futbol kulüplerinde şrketlerin birleşmelerinden başka bir yolun olmadığını kaydeden Akgiray, "Spor kulüplerinin halka açılma yöntemi yanlıştı. Bu yöntem sürdürülebilir değildi. Değerlemelerde kasti hata görmedik. Bulsak olaya el koyardık" dedi.

Galatasaray'ın sermaye artırımı için ise Akgiray, "Galatasaray'ın sermaye artırımını incelerken basın eleştirilerini dikkate alıyoruz. Sermaye artırımı konusunda yatırımcı doğru bilgilendirilmeli. Galatasaray'da birleşme sırasıdna hata varsa geriye dönük işlem yapılır. Biz yönteme bakarız. Futbolcu değerini ölçmek bizim işimiz değil" dedi.

-Galatasaray'da sermaye artırım tutarı "tuhaf" değil, yatırımcı zarara uğramadı-

Kulüp hisse senetlerinde hareketlerin her zaman rasyonel olmadığını belirten Akgiray, "Galatasaray'da sermaye artırım tutarı 'tuhaf' değil. Sermaye artırımı noktasında Galatasaray ile görüştük. Kararı kulüp verir. Sermaye artırımı oranına ve tutarına ilişkin bir düzenleme yok. Galatasaray incelemesi konusunda takvim veremem. Muhtemelen genel kurul gerekecek. Galatasaray yatırımcılarının bu düzeltmeler nedeniyle zarara uğradığını sanmam" dedi.

Akgiray, Fenerbahçe tahvili konusunda yöneticilerle görüştüklerini söyeleyerek, "Bizce sakıncası yok" dedi.

Akgiray, "Futbol kulüplerinin mali durumu konusunda son dönemde UEFA ile görüşmedik. 2014 yakın bir zaman. Kulüpler gerekli düzenlemeleri yapmalı. İyi yönetim şart. Kulüpleri 2013 genel kurullarında hazır olmaları konusunda zorlayacağız" dedi.

Akgiray, şike soruşturması sürerken tahvil ihrac etmekte bir problem olmadığını söyledi ve "Demirören'in Beşiktaş'ın borcunu hibe etmesi halk yararına" şeklinde konuştu.

-Kamuya ait Borsa olmayacak-

Borsalar arasındaki uyumu artırmak için çaba gösterdiklerini söyleyen Akgiray, "Küçük borsalar yerine yerine tek çatı altında yapılanma akıllı bir iş. Düzenleme geçerse kamuya ait borsa olmayacak. Yöntem çok önemli değil. Asıl önemli olan tek çatı altında toplanmak" dedi.

-Foreks lisanslarına onay Cuma günü-

Akgiray, foreks işlemi yapan kuruluşlar konusunda da açıklama yaparak, "Foreks işlemi yapan kuruluşların lisanslarına onay vermeye bu Cuma başlayacağız" dedi.

-Piyasa bozucu işlemlere hızlı tepki verilmeli-

Piyasa bozucu işlemlere hızlı tepki vermenin gerekliliğine dikkat çeken Akgiray, "Piyasa bozucu işlemlere daha hızlı müdahale için tedbir yetkisini İMKB'ye verdik. Piyasa dolandırıcılığı sanılandan çok daha az. Türk basınında finansal etik dünya ortalamasının üzerinde" şeklinde görüş belirtti.

-Azerbaycan Borsası'na destek vereceğiz-

SPK Başkanı Vedat Akgiray, Azerbaycan Borsası'na destek için teklif sunduklarını söyledi ve "Yabancı şirketlerin Türkiye'de tahvil ihracının sürmesini bekliyoruz. Türkiye'nin şu anki gücü 1 trilyon dolarlık İMKB yaratmaya yetecek seviyede" dedi.