Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Tüketici Güveninin 1 yılın en yüksek seviyesine çıkması ve Japonya ve Güney Kore'nin fabrika üretiminin beklentinin üzerinde büyümesi üzerine Asya paraları değerlendi ve Nisan'dan bu yana en iyi 2 aylık kazancına işaret etti.

Asya'daki yen hariç 10 para biriminin ABD doları karşısındaki hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, Ocak ayında yüzde 1.7 kazanç getiren rallisinin ardından bu ay da yüzde 0.6 yükseldi. Deniz aşırı yatırımcılar Şubat ayında sattıklarının 6.3 milyar dolar üzerinde Güney Kore, Tayvan ve Tayland hissesi satın alarak, Asya Borsalarına boğa piyasasına giriş yaptırdı.

Ekonomik verilerin dirençli seyretmesiyle piyasanın yavaş yavaş sert iniş senaryosundan uzaklaştığın belirten Macquarie Group Ltd.'ın Singapur'daki stratejistlerinden Matthew Huang, aynı zamanda Avrupa'nın fonlama baskısının da azaldığını, bunun risk iştahını desteklediğini söyledi.

Bu ay yüzde 2.2 artışla ABD doları karşısında 30.25 seviyesine çıkan Tayland bahtı, bugün de yüzde 0.3 değerlendi. Malezya ringgiti bu ay yüzde 1.6 değer kazanarak 2.9993'e yükseldi ve Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. Hint rupisi yüzde 1.1 kazançla 48.905'ten, tayvan doları da yüzde 0.7 güçlenerek 29.413'ten işlem gördü.

Riskli varlık talepleri bu ay MSCı Asya Pasifik Endeksi'nin yüzde 5.5 yükselmesini destekledi. Küresel kaynaklar bu yıl 21 milyar dolarlık net Hint, Filipin, Güney Kore ve Tayland varlığı alımı yaptı.