Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), bugünkü uzun vadeli kredi imkanı sonrası, tüm güzel şeylerin bir sonu olabileceğine karar verebilir.

AMB'nin üç yıl vadeli kredi toplamı, bugün Frankfurt saati ile 11:15'te yapacağı ikinci Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (LTRO) ile birlikte 1 trilyon euroya (1.35 trilyon dolar) ulaşabilir. Bloomberg News'un anketine katılan 28 analistin tahminlerinin medyanına göre, AMB'nin bugünkü operasyonunda, bankaların 470 milyar euro kredi talep etmesi bekleniyor. AMB Aralık ayıında, ilk kez düzenlediği LTRO ile bankalara 489 milyar euro vermişti.

Deutsche Bank AG ve UBS AG'ye göre, üç yıl vadeli nakit seli Avrupa'nın krizden hasar gören tahvil piyasalarında ralliye neden olup, bölge bankalarını korumaya yönelirken, AMB üçüncü tur kredi vermede isteksiz olacak. Banka analistleri, üçüncü tur uzun vadeli kredinin AMB politikacıları arasındaki tansiyonu artıracağını ve bilançolarını güçlendirmeleri konusunda hükümetler ve bankalar üzerindeki baskıları azaltacağını kaydediyorlar.

Fransa Merkez Bankası eski yetkilisi ve Deutsche Bank'ın Londra ofisinde Baş Avrupa ekonomisti Gilles Moec, "Yalnızca piyasaların tekrar kötüye dönmesi durumunda, diğer bir LTRO olacak" dedi ve "Piyasalardaki mevcut seyir sürerse, görüş ayrılığı riskini artırmaya gerek yok" değerlendirmesinde bulundu.