Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

BloombergHT'ye konuşan Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, enerji sektörüne bu yıl 1 milyar dolarlık yatırım bütçesi ayırdıklarını açıkladı.Bursa, 2013 yılında yapılacak özelleştirme ihalelerini yakından takip edeceklerini de kaydetti.

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, grubun 2012'de enerji yatırımları ile ilgili ''Zorlu Enerji Grubu olarak biz geçtiğimiz yıl, bu sene yapmak üzere planladığımız yatırımlar ile ilgili olarak herhangi bir plan değişikliği yapmadık. 2011'de bazı projelerimizi bu sene başlatacağımız ile ilgili açıklamalarda bulunduk, bu sözlerimizin arkasındayız.İlk etapta Denizli'de Türkiye'nin mevcut jeotermal santrallerini göz önüne aldığımızda, onlardan çok daha yüksek kapasitede olan 80 megawatt gücünde bir jeotermal santralinin yatırımı için çok yakın zamanda temel atacağız.Denizli Kızıldere bölgesinde hali hazırda zaten işleyen bir 16 megawatt gücünde santralimiz var. Biz bu santrali Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı ihale kapsamında belli bir süre işletme müsadesini almıştık.Ama Denizli'deki yeraltı jeotermal kaynaklarının yaptığımız gerek sismig gerek sondaj çalışmaları sonrasındaçok daha yüksek kapasiteye sahip olduğunu gördük.Ikinci yatırımımız, Pakistan'da 50 megawattlık bir rüzgar santrali yatırmımız halen devam ediyor. Finansman müzakerelerini geçtiğimiz yıl tamamladık.Banka konsorsiyumu tarafından finanse edilen bu yatırımımız bu sene sonu itibari ile faaliyete geçmiş olacak'' dedi.

Murat Sungur Bursa, 2012'de enerji sektöründe ki özelleştirmelere ilişkin ise ''Özelleştirme takvimini yeniden güncellendiğini görüyoruz. Bu yıl içerisinde çok büyük çaplı özelleştirme ihaleleri olmayacağını görüyoruz.Ankara Doğalgaz Dağıtım olmak üzere bu ihalelere doğrudan katılım sağlamayı ilk etapta düşünmüyoruz.Dolayısı ile bu seneyi daha ziyade geçtiğimiz yıllar içerisinde programa aldığımız yatırımları gerçekleştirme yılı olarak görüyoruz. Özelleştirme ihaleleri ile ilgili olarak önümüzdeki yıllarda yapılacak ihaleleri daha yakınen takip etmeyi planlıyoruz'' açıklamasını yaptı.

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, 2012'de enerjiye 1 milyar dolarlık bütçe ayırdıklarını açıkladı.Bursa, ''Şimdi bir tek rakam vermek istemiyorum ama teker teker bir taraftan 200 milyon dolarlık jeotermal santral projemiz , öbür taraftan Pakistan'da 150 milyon dolarlık rüzgar santrali projemiz. Bunlar aktif olarak devam ediyor , bunun ötesinde yakın zamanda İsrail'de birkaç projemizin daha proje finansman anlaşmalarını imzalayıp , onunla ilgilide yatırımlarımıza başlayabileceğimizi düşünüyorum. Dolayısı ile biz bu sene içerisinde toplamda 1 milyar dolara yakın bir yatırım bütçesi ile yatırımlarımızı devam ettireceğiz'' dedi.

Hande Berktan
hberktan @bloomberght.com