Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bölge bankalarına ekonomistlerin tahminlerinden daha fazla miktarda üç yıl vadeli kredi sağlaması, uluslararası piyasaları olumlu etkiliyor. Avrupa hisse senetleri değer kazanarak, son bir yılın en uzun süreli aylık yükseliş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. İtalyan tahvilleri hızlı nir yükseliş gösterirken, petrol iki günlük düşüşünü tersine çevirdi ve euro değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:17'de yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu. Endeks bu ayki yükselişi ile birlikte, üçüncü ayı da kazançla geçirmeye hazırlanıyor. Mart vadeli  Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 yükseldi. İki yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 18 baz puan geriledi. Euro dolar karşısında fazla bir değişiklik göstermeyerek 1.3450 dolar seviyesinde kaldı. Petrol New York'ta yüzde 0.5 yükselirken, spot gümüş son beş ayın en yüksek seviyesine çıkarak, bu yılki kazancını yüzde 34'e genişletti.

Avrupa Merkez Bankası bugün bölge bankalarına üç yıl vadeli 529.5 milyar euroluk kredi sağladı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, bu miktarın 470 milyar euroda kalması bekleniyordu. Fed bugün Bej Kitap'ını açıklayacak ve Fed Başkanı Ben S. Bernanke para politikası hakkında bilgi verecek. Dow Jones Endeksi dün 2008 yılından bu yana ilk kez 13,000 seviyesinin üzerinde kapandı. Apple Inc. hisse senetleri ise dün piyasa kapanışı sonrası işlemlerde yükseldi ve bunun sonucu, şirketin piyasa değeri 500 milyar doları aştı.

Societe Generale SA'dan araştırma müdürü Patrick Legland, "Avrupa Merkez Bankası sistemik risk korkularını durdurdu" dedi ve "Bu çok iyi. Şimdi ihtiyacımız olan ikinci adım. Yani ekonomiye destek için ilave tedbirler. Bu doğru yönde atılmış bir adım" değerlendirmesinde bulundu.