Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, işsizlik oranının düşmesine ve yükselen petrol fiyatlarının enflasyonda geçici bir yükseliş getirebilecek olmasına karşın, parasal teşviklerin sürdürüleceğini söyledi.

Bernanke, bugün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, "Şu sıralar, işsizlik oranının düşmesi ve enflasyon görünümünün düşük kalması ile birlikte, komite, yüksek oranlı genişlemeci duruşun sürdürülmesinin, Fed'in iki hedefi olan istikrarlı fiyatlar ve maksimum istihdamın sağlanması ile uyumlu olduğu değerlendirmesinde bulundu" dedi.

Bernanke, Kongre'de yapacağı iki yarı yıl para politikası konuşmasının ilkinde, istihdam piyasasındaki "olumlu gelişmeleri" tanımlarken, aynı zamanda, "İş piyasası normalden uzak kalmaya devam ediyor" şeklinde değerlendirmede bulundu. Fed Başkanı, benzin fiyatlarındaki son yükselişin enflasyonu muhtemelen geçici olarak yukarı iterken, tüketicilerin satınalma gücünü azalttığını sözlerine ekledi.

Bernanke'nin konuşması, dünyanın en büyük ekonomisinde son dönemde görülen güçlenmenin, Fed'in, "istisnai düşük" faiz oranlarının 2014'ün sonlarına kadar sürdürüleceği yolundaki görüşünü değiştirmediğini işaret ediyor. Aynı zamanda, Bernanke, ilave politika gevşemesinin değerlendirilmekte olduğu yolunda bir işaret vermedi.

ABD'de işsizlik oranı Ocak ayında son üç yılın en düşük seviyesine inerken, Tüketici Güveni arttı ve konut satışları tırmandı. Dow Jones Endeksi dün 2008 yılından bu yana ilk kez 13,000 puanın üzerinde kapandı.