Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in 12 bölgedeki bankasının şirket liderleri ve ekonomistlerden aldığı görüşlerle hazırladığı Bej kitap raporu'na göre, ABD ekonomisi Ocak ayından Şubat'ın ortasına kadar "ılımlıya yakın" büyüme kaydetti. Rapor, dünyanın en büyük ekonomisinin hızının hâlâ daha düşük, ancak sağlam bir toparlanma içinde olduğuna işaret etti.

Bej kitap ekonominin, daha güçlü imalat sektörü, olumlu tüketici harcamaları, pozitif tüketici harcamaları ve sınırlı da olsa konut sektöründeki iyileşmelerin etkisiyle  12 bölgenin genelinde ilerleme kaydettiğini gösterdi.

İstihdamıın birçok bölgede ilerlediğinin, ancak yetenekli işçi bulma konusunda sıkıntı çekildiğine belirten raporda, "ilerleme olmasına rağmen, ücretler üzerinde hâlâ baskı olduğu" ifade edildi.

Bej kitap, Boston, New York, Cleveland, Richmond, St. Louis ve Minneapolis'de imalat sektöründeki istihdamların arttığını, Philadelphia ve Kansas City'de ise sektörün işçi alımı yapma planında olduğunu belirtti.

Başta Richmond, Atlanta, St. Louis ve Minneapolis'deki otomobil sektörü ve Richmond, Kansas City ve Dallas'taki fabrikasyon metallerinden oluşan dayanıklı mal üretimi ciddi güçlenme kaydetti.

Bej Kitap, Boston, Philadelphia ve Cleveland bölgelerindeki bağlantıların ise Avrupa kaynaklı risklerden endişe duyduğuna dikkat çekti.

Rapor, fiyatlarda dalgalanmalar görmese de, bazı bölgelerde girdi maliyetlerinin artması yönündeki beklentiyi not düştü.

Bej kitap, Fed'in 13 Mart'taki politika toplantısına da ışık tutacak.