Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasa değerinin 500 milyar doların üzerine çıkan Apple, artık dünyanın en büyük şirketi konumunda bulunuyor. Apple, dünyadaki bir çok ülkeden daha büyük. Öyle ki Apple, Polonya, Belçika, İsveç, Suudi Arabistan ve Tayvan'ın gayrisafi yurtiçi hasılarından daha değerli.

500 milyar doları aşmasıyla Apple, Microsoft, ExxonMobil, Cisco ve General Electric'ten oluşan "yarım trilyon dolarlık şirket klübünün" de 5. üyesi oldu.

Exxon 500 milyar dolarlık şirketler grubuna 2007'de petrol fiyatlarının yükseldiği zaman, Microsoft, Cisco ve GE ise teknoloji sıçramasının olduğu 1999'da girmişti.

Şu anki piyasa değeri 267 milyar dolar olmasına rağmen teknoloji devi Microsoft, önceki yıllarda 600 milyar doları da aşmıştı. Ancak Apple şimdilik durulacak gibi görünmğyor.

CNNMoney, büyüklüğüne rağmen, Apple'ın en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinden biri olmayı sürdürdüğüne dikkat çekerek, şirketin satışlarının 2011'de yüzde 73 arttığını hatırlattı. Apple aynı zamanda ABD'nin şirket tarihinin en büyük 2. çeyrek kârını da kaydeden şirket oldu.

Apple'ın Aralık 2010'dan bu yana 230 milyar dolarlık artış kaydederek yüzde 98 sıçradığını belirten analist Chris Dumont, bu rakamın Microsoft'un 1999'daki 600 milyar dolar rekorundan uzak olmasına rağmen, bu büyüme hızında, Apple'ın da aynı seviyelere ulaşmasının çok da zaman almayacağını söyledi.