Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeninin dünkü düşüşünü sonlandırarak güçlenmesinin ihracatçıları karamsarlaştırması ve piyasanın gereğinden fazla alındığına yönelik spekülasyonun etkisiyle Japon hisseleri değer kaybetti; Topix Endeksi, ikinci gününde de geriledi.

Satışlarının yüzde 28'ini Kuzey Amerika'da gerçekleştiren Toyota Motor Corp., yenin yükselmesiyle yüzde 0.6 değer kaybetti. Çin'i en büyük pazarı olarak gören inşaat malzemeleri üreticisi Komatsu Ltd., Çin'in imalat rakamlarının daha fazla parasal genişleme ihtiyacını azaltacağı yönündeki spekülasyon üzerine yüzde 2.8 düştü. Softbank Corp., hükümetin şirkete lisans vermesinin ardından iletişim hisselerini yukarı taşıdı.

Topix Endeksi günün erken saatlerinde yüzde 1.2 artış kaydetmesinin ardından yüzde 0.5 kayıpla 831.54 puana geriledi. Nikkei 225 Endeksi de yüzde 0.2 düşüşle 9,707.37 puandan işlem gördü. Nikkei Endeksi Şubat ayında yüzde 10.5 kazançla Aralık 2009'dan bu yana en büyük aylık sıçramasına işaret etti.

Bugün yenin, hisseleri aşağı çektiğini belirten SMBC Nikko Securities Inc.'in hisse senedi yöneticilerinden Hiroichi Nishi, yatırımcıların piyasanın aşırı ısınması konusunda duyarlı olduğunu ve bu sebeple piyasanın birkaç ana faktörü sindirmesinin ardından hemen satışa geçtiğini söyledi.