Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de bugün açıklanacak olan ve 4. ayında da büyümeye işaret etmesi beklenen imalat endeksinin öncesinde ve Çin'de satın alma yöneticileri PMI endeksinin beklentinin üzerinde gelmesinin ardından güvenli varlık talebi azaldı; dolar, önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında geri çekildi.

Aralarında Avustralya ve Yeni Zelanda dolarlarının da yet aldığı yüksek getirili para birimleri, Japon şirketlerinin sermaye harcamalarının dördüncü çeyrekte son 5 yılın en büyük sıçramasını kaydetmesi üzerine değer kazandı. Avrupa Birliği liderlerinin bugün Brüksel'de bölgedeki borç krizini görüşmek üzere toplanmasının öncesinde euro talebi sınırlı oldu.

İmalatın dünya genelinde toparlanmakta olduğunu belirten IF Markets'ın Singapur'daki araştırma müdürü Justin Harper, risk iştahının şu anda açık olduğunu, bunun da dolar gibi güvenli varlık paralarını aşağı çektiğini söyledi.

Dolar, euro karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 1.3347'ye geriledi. ABD doları, yen karşısında da yüzde 0.2 düşüşle 81 seviyesinden işlem gördü. Yen, euro karşısında 108.14'te seyrediyor.

ABD'de bugün açıklanacak olan ISM fabrika endeksinin Şubat ayında 54.5'e tırmanarak 8 ayın zirvesine işaret etmesi bekleniyor. Bir başka verinin ise dünyanın en büyük ekonomisinde Ocak ayında tüketici alımlarının yüzde 0.4 arttığına işaret etmesi bekleniyor.