Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı TL Simge Yarışması sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, paranın simgesi belirlenirken, TL'nin ve Türk ekonomisinin 2 belirgin özelliği ön plana çıkartıldığını bildirdi.

Başçı, ''Bunlar güven ve istikrar içinde yükselen değerdir. Simgenin çıpaya benzemesi TL'nin kıymet saklama aracı olarak güvenli bir liman haline geldiğini vurgulamaktadır. Paralel çizgilerin yukarı eğimli olması ise TL'nin ve Türkiye ekonomisinin istikrar içinde yükselen değerini simgelemektedir'' dedi.

Bu arada, Başçı'nın konuşması sırasında, yarışmada finale kalan tasarımlar ile dünyada belli başlı para birimleri için kullanılan simgeler ve TL için belirlenen simge sinevizyonda gösterildi.

-ALTIN ORANLA UYUMLU-

Doğada göze hoş görülenen nesnelerin altın oran ile uyumlu olduğuna dikkati çeken Başçı, elma çekirdeklerinin elma içinde yerleşim şeklinden deniz kabuğunun spiral şekline, insan vücudundan Türk bayrağındaki yıldıza kadar, pek çok estetik görüntünün altın oranla uyumlu olduğunu dile getirdi.

Tarihte bir çok sanatçı ve mimarın da göze hoş gelen eserlerini altın oran oluşturarak yaptığını anlatan Başçı, ''Türk Lirası simgemizin T harfinin paralel çizgilerinin altında kalan kısmı ile üstünde kalan kısmının, yine aynı şekilde söz konusu çizgilerin sağ ve sol tarafında kalan kısımlarının birbirine oranı altın oranla uyumludur'' dedi.

Simgenin şeklinin geometrik açıdan estetik bir temele oturtularak herkes tarafından kolayca çizilmesi ve vatandaşlar tarafından benimsenerek kullanımının yaygınlaştırılmasının amaçlandığını kaydeden Başçı, bu amaç doğrultusunda yıl boyunca simgenin tanıtılmasına yönelik yoğun bir kampanya yürütüleceğini söyledi.

-Pratik iş hayatında kullanımına yönelik adımlar atılacak

Türk Lirası simgesinin gündelik hayatın doğal akışı içerisinde yer edinebilmesi için, çeşitli alanlarda çok yönlü çaba gösterilmesi gerektiğinin bilincinde olduklarını kaydeden Başçı, öncelikle bilişim dünyasından başlayarak simgenin pratik iş hayatında kullanımına yönelik adımların atılacağını kaydetti.

Başçı, ''Bu bağlamda dünya çapında standart olarak kullanılan karakter kodu tablolarında simgemizin de yer almasını sağlayacağız. Halen vatandaşlarımızca, kurum ve kuruluşlarımızca kullanılmakta olan bilgisayarları, yazıcıları, mobil cihazları, yazar kasaları ve benzeri donanımları üreten firmalar ile ve yine bu donanımlarla birlikte çalışan işletim sistemlerinin, ofis yazılımlarını ve diğer temel yazılımları üreten firmalar ürünlerinde güncelleme yapmak suretiyle Türk Lirası simgemizin kısa yolla yazılmasını ve işlenmesini sağlayabilecektir'' diye konuştu.

Merkez Bankası olarak simgenin tanınması, pratik hayatta hızla yer edinmesi ve yaygınlaşması yolunda ilk adımı atarak örnek bir yazı tipini alıp simgelerini eklemek suretiyle güncellediklerini belirten Başçı, banka tarafından hazırlanan CD'lerde veya bankanın internet sayfasında yer alan program indirildiğinde bilgisayarların simgeyi işleme yeteneğine kavuşacağını söyledi.

Başçı, ''Yaygın kullanılan bilgisayar sistemlerinde, euronun simgesi için 'Alt Gr ve E' tuşlarının kullanılmasında, Amerikan Dolarının simgesi için 'Alt Gr ve 4' tuşlarının kullanılmasında olduğu gibi, benzer şekilde sizlere sunduğumuz programda Türk Liramızın simgesi için ''Alt Gr ve T'' tuşları kullanılmaktadır'' dedi.

Akıllı telefonlar ve tablet bilgisayar için de simgenin görüntülenebileceği bir bağlantı bulunduğunu kaydeden Başçı, vatandaşların Türk Lirası simgesiyle ilgili yazı tipi ve programlar için Merkez Bankasının internet sayfasından yararlanmalarını, bunun dışındaki kaynaklardan alınan benzer içerilikli sertifikasız yazılımları kullanmamalarını vurguladı.

-TL'nin itibarı artarak sürüyor

Paraya kazandırılan itibarın sonucunda son yıllarda uluslararası piyasalarda TL'nin kullanımının artarak sürdüğünü kaydeden Erdem Başçı, şöyle konuştu:

''Küresel piyasalarda değişik para birimlerinin kullanılmasına ilişkin olarak Uluslararası Ödemeler Bankasının yaptığı anket sonucuna göre 2010 yılında TL'nin kullanımı 2007 yılına göre 3 kattan fazla artmıştır. Bunun yanında Türk Lirası yabancı yatırımcılar nezdinde bir yatırım aracı olarak da işlem görmektedir. Türkiye piyasası kapalı olduğu zamanlarda dahi Türk Lirası pozisyonu olan yabancı kurumlar, yurtdışı kurumlarda kendi aralarında Türk Lirası cinsinden işlemler gerçekleştirebilmektedirler.

Artık Türk Lirası sadece ülkemizde değil, Avrupa'dan Amerika'ya, Amerika'dan Asya'ya uzanan geniş bir coğrafyada 24 saat boyunca işlem görmektedir. 1 Kasım 2011 tarihinde İstanbul'da düzenlenen bir törenle Pakistan'la bir para takas anlaşması imzaladık. 21 Şubat 2012 tarihinde de Çin Halk Cumhuriyeti ile Ankara'da aynı nitelikte bir anlaşma imzalamış bulunmaktayız. Bu anlaşmaların temel amacı iki ülkenin yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilecek ticarete imkan sağlamaktır. Bu anlaşmalar neticesinde Türkiye ile söz konusu ülkeler arasındaki ikili ticaretin geliştirilmesinin yanı sıra Türk Lirasının uluslararası düzeyde kullanımının da artması beklenmektedir. Bununla birlikte anlaşmaların kağıt üzerinde kalmaması için Türkiye Bankalar Birliğinin, Türk Eximbank'ın ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin katkılarının büyük önem taşıyacağını vurgulamak isterim.''