Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF'nin raporunda, gelişen piyasalardaki merkez bankalarının faizin yanısıra Döviz müdahalelerinin de geçerli bir politika aracı olduğu belirtildi.

Rapora göre birçok gelişmekte olan ekonomi, fiyatlardaki belirsizlikten ötürü, beklentileri sabitlemek için enflasyon hedefi belirlemeyi seçti. IMF, döviz kurlarını yönetebilmek için açıkça 2. bir politika aracı kullanılmasının, merkez bankalarının kredibilitesini güçlendirdiğini söyledi.

Krizin, istikrarlı ve sabit bir büyüme isteniyorsa, politika yapıcıların sabit fiyatlardan çok daha fazlasını yapmaları gerektiğini gösterdiğinin ifade edildiği IMF Araştırma Birimi'nin raporunda, bu araçların da politika faizinden çok daha fazlasını kapsadığı anlatıldı. Gelişen piyasalar için 2 politika hedefi bulunuyor: Enflasyon ve döviz kuru.

IMF'nin raporu 2008 krizinin ardından bankaların öngörmeyi başaramamış olduğu makroekonomik inanışları zorlama çabasının ve tavsiyelerin yeniden düzenlendiğinin de altını çiziyor.

Washignton merkezli fon geçtiğimiz yıl ülkelerin finansal istikrarını tehdit eden para akışlarının kontrol edilmesine yönelik sermaye kontrollerine onay verdi.