Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların ABD ekonomisinden gelecek verileri beklemesi ile birlikte yükseldi. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, 1998'den bu yana gerçekleştirdiği en iyi yıl başlangıcını genişletti. Asya hisseleri düşerken, Amerikan endeks vadelileri dalgalı seyretti.

Dünyanın en büyük kullanma suyu üreticisi Veolia Environnement SA, yüzde 6.3 arttı. Vivendi SA, kar artışının ancak 2014'de gerçekleşeceği tahmininde bulunmasının ardından, Mayıs 2010'da bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve yüzde 8.9 değer kaybetti. Yarı iletken edüstrisi için malzeme üreten Aixtron SE, dördüncü çeğrekte sürpriz bir şekilde zarar açıklamasının ardından yüzde 9.7 düştü.

Stoxx 600 Endeksi, Londra saatiyle 9:24 de yüzde 0.3'lük bir kazançla 265.1 puana çıktı. Endeks geçen ay yüzde 3.9 arttı ve yılın başından düne kadar olan süre içerisinde yüzde 8.1 lik artış gösterdi. Endeks böylece, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin aşılacağı iyimserliği ve Amerika'daki ekonomik verilerin tahminlerin üzerinde gelmesine dayanarak, 1998 sonraki en yüksek Ocak-Şubat çıkışını gerçekleştirdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 düşerken Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi Mart teslimi kontratı, bugün yüzde 0.1 yükseldi.

Louis Capital Markets SA Cenevre'de direktör olan John Plassard, "Bugün piyasaları etkileyen iki faktör var. Birincisi; piyasaların uzun zamandır beklediği uzun vadeli refinansman operasyonu ki, yatırımcılar nihayetinde bunun problemi çözmeyeceğini sadece erteleyeceğini biliyorlar. İkincisi; Amerikan ekonomisinden gelecek olan verilerin hayalkırıklığı yaratarak yeniden negatif seyredeceği yönünde korkular var. Asıl soru Amerika'nın bu olumlu trendinin devam edip etmeyeceği" dedi.

Stoxx 600 Endeksi, dün, Amerikan Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke'nin Kongre'de yaptığı konuşmada, ilave parasal gevşeme konusunda işaret vermemesinin ardından fazla bir değişiklik göstermeden kapanmıştı.