Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Akfen Holding'in tahvil halka arzı için talep toplama süreci yarın başlayacak.

Tahvil arzına ilişkin düzenlenen basın toplantısında verilen bilgiye göre, 100 milyon lira nominal değerdeki Akfen Holding tahvilleri için yarın ile 8 Mart günleri arasında talep toplanacak.

Garanti Yatırım Menkul Kıymetler AŞ aracılığıyla bakiyeyi yüklenim yöntemiyle gerçekleştirilecek halka arzda tahvilin vadesi 2 yıl, faiz oranı ise Hazine gösterge tahvilinin faiz oranı üzerine yüzde 3,5 ila yüzde 4 yıllık ek getiri eklenerek hesaplanacak. 6 ayda bir kupon ödemeli olup, ihraç sırasında yeterli talep gelmesi halinde halka arz edilen tahvil tutarı 200 milyon liraya kadar yükseltilebilecek.

İhraç edilecek tahvillerin halka arzına katılmak isteyen yatırımcılar, başvurularını Garanti Bankası şubelerinden yapabilecek.

Akfen Holding, 2010 yılında da 100 milyon lira tutarında tahvil ihracı gerçekleştirmiş, yatırımcılardan 538 milyon lira tutarında, yani arzın 5,3 katı oranında talep gelmişti.

Akfen Holding Üst Yöneticisi (CEO) Süha Güçsav, 2012 yılında da stratejik anlamda bütünsel veya kısmi asetlerden çıkış fırsatlarını değerlendireceklerini, yeni aset yaratma alanında ağırlıklı olarak altyapı fırsatlarına bakacaklarını, otoyol projelerinin yanı sıra Galataport, İzmir Limanı, Başkent Doğalgaz gibi özelleştirme fırsatlarının söz konusu olduğunu bildirdi.

Güçsav, tahvil halka arzına ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, TAV Havalimanları, TAV İnşaat, Mersin Uluslararası Limanı, Akfen Enerji, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Akfen Su ve İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) olmak üzere 7 ana iş kolunda faaliyet gösterdiklerini hatırlattı.

Güçsav, 2012 hedeflerine değindiği konuşmasında, ''2012 yılı da birtakım asetlerden çıkış imkanlarına bakma yılı olacak. Fırsatları değerlendireceğiz. Stratejik anlamda, bütünsel veya kısmi asetlerden çıkış fırsatlarını değerlendireceğiz. Yeni aset yaratma alanında ağırlıklı olarak altyapı fırsatlara bakacağız. Otoyol projeleri var. Bunun dışında Galataport, İzmir Limanı, Başkent Doğalgaz dağıtım gibi özelleştirme fırsatları da söz konusu'' şeklinde konuştu.

Yatırımcı tabanını da geliştireceklerini vurgulayan Güçsav, Mersin Limanı'nın verimliliğini artıracaklarını, İDO genelinde yeni gelir kaynakları oluşturma yönünde çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Akfen GYO'nun faaliyetlerine de değinen Güçsav, bu yıl yatırımı devam eden Beylikdüzü ve Adana otellerini işletmeye alacaklarını, Rusya'da üçüncü yatırımın devam ettiğini, İzmir projesini de 2013 başına yetiştirmeyi planladıklarını söyledi.

TAV İnşaat'ın, yeni projelerle ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Güçsav, ''Ortadoğu'da çıkabilecek bütün havalimanı fırsatlarına talip. Libya hükümetiyle ilgili görüşmelerimiz devam ediyor'' dedi.

-Santral yatırımları...-

Enerji alanındaki faaliyetleri de anlatan Güçsav, HES-1 portföyünde 1 adet, HES-2 portföyünde ise inşaatı devam eden 6 projenin inşaatının tamamlanmasını planladıklarını kaydetti.

Süha Güçsav, 9 santrali kademeli olarak devreye aldıklarını, 125 megavat ve 554 milyon kilovatsaat kurulu güce ulaştıklarını, inşaat halindeki santrallerin önemli kısmının bu sene tamamlanacağını, bunların kademeli olarak işletmeye alınmasıyla beraber Akfen Hidroelektrik Santralleri'ndeki toplam üretebilir enerjinin 972 milyon kilovatsaate, kurulu gücün de yaklaşık 225 megavata ulaşacağını belirtti.

Mersin Doğalgaz Santrali ile ilgili hukuki çalışmaların son aşamaya geldiğini, arsanın ihalede kazanıldığını ve sözleşmesinin yapıldığını anımsatan Güçsav, lisans için ön uygunluk belgesinin alındığını, önümüzdeki bir iki hafta içinde lisansın alınmasını planladıklarını bildirdi.

Burada şu andaki 450 megavat olan lisansı 525-530 megavata çıkarıp santral yatırımına da bu sene içinde başlamayı planladıklarını ifade eden Güçsav, bununla ilgili tedarikçilerle görüşmelerin devam ettiğini, santralin gerçekleştiğinde 4 milyar kilovat saatin üzerinde enerji üreteceğini vurguladı. Güçsav, ''Mersin gaz projemizde ilerleyen dönemlerde içeriye bir ortak alma konusunu gündeme getirebiliriz'' dedi.

-''Dördüncü pist, Atatürk Havalimanı'na yapılmalı''-

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Akfen Holding Üst Yöneticisi Güçsav, hangi iştiraklerden çıkış olacağı yönündeki soruyu, ''Bugün itibarıyla TAV Havalimanları Holding'de, enerji şirketimizde stratejik bir çalışmamız var. Bunlar sonuçlandığında zaten kamuoyuyla paylaşılacak'' diye yanıtladı.

Üçüncü havalimanıyla ilgili bir soru üzerine de Güçsav, hava trafiğindeki büyüme gözönüne alındığında İstanbul'a mutlaka bir gün üçüncü, dördüncü, beşinci havalimanının yapılacağını söyledi.

Yeni bir havalimanı yapmanın uzun bir planlama gerektirdiğine dikkati çeken Güçsav, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Tek bir terminal binası ve pist yapmakla olmuyor. Altyapıyı da götürmek gerekiyor. Dolayısıyla bu tip bir çalışmayla TAV Havalimanları Holding bilgi ve becerisiyle ilgilenecektir, içinde de olacaktır. Ama mevcut havalimanının imtiyazı 2021 yılına kadar devam edecek. Yeni bir havalimanı planlaması önümüzdeki 3, 5, 7, 10 yıl içinde olabilir. Bununla ilgili TAV Havalimanları Holding, mutlaka ilgi gösterir. Ama ortada başka bir sorun var. Seneye, öbür seneye ne olacak? Yeni havalimanından önce, İstanbul'da artan trafiğin halledilebilmesi için birtakım daha hızlı çözümler gerekiyor. 2-3 senede bir havalimanı yapmak mümkün değil. İzinlerini dahi alamazsınız. İstanbul Havalimanı'ndaki sıkışıklığın ana sebebi terminal değil. Terminal binası, şu anda yüzde 100 kapasiteyle kullanılmıyor. Ama havalimanındaki kapasite sıkıntısı, hava trafiği ve pistlerle ilgili. Pistlerin zamanında öyle konumlanmasından dolayı... 3 pist var, bu 3 pistin toplamı 1.3 ediyor. Bunun giderilmesi açısından hem hava trafik kontrolde birtakım iyileştirmeler yapılması gerekiyor, hem de mümkünse dördüncü pistin Atatürk Havalimanı'na yapılması lazım. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Dolayısıyla sorun, önümüzdeki sene, bundan sonraki sene ne olacağı sorunudur.''

-''(HAVAŞ) Haksızlığa uğradık, hakkımızı arıyoruz''-

Süha Güçsav, Havaalanları Yer Hizmetleri AŞ'nin (HAVAŞ) yolcu taşıma izninin durdurulmasına ilişkin bir soru üzerine de şirketin Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nden aldığı özel izinle havalimanları ile şehir merkezleri arasında yolcu taşıma lisansı bulunduğunu hatırlattı.

Bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, havalamanı ile merkez arasında yeni bir hat ihalesi yaptığını ve kendilerinin de ihaleye girdiğini anımsatan Güçsav, ''Burayı başka bir firma aldı. Fakat, bunun bizim hattımızla bir ilgisi yoktu. Birden konu, bizim hattımızın kaldırılması ve o hattın tek bir monopol hat olması üzerine geldi. Buradaki hukuki süreç devam ediyor. Önümüzdeki dönemlerde sonuç aldıkça kamuoyuyla paylaşacağız. Bir haksızlığa uğradığımızı düşünüyoruz, hukuki yollardan hakkımızı arıyoruz'' şeklinde konuştu.

-''TAV'a Fransızlar'dan da ilgi var''-

TAV'ın satışıyla ilgili soruya da Güçsav, ''Bir süreç götürülüyor. Bu süreçte şu anda henüz bir sonuç yok. Sonuç alındığında kamuoyuyla paylaşılır. Evet, Fransızlardan da bir ilgi olduğunu söyleyebiliriz'' yanıtını verdi.

Üçüncü Köprü ihalesine dair de Güçsav, ''Üçüncü Köprüde ihaleye hiç talip çıkmadı. Şu andaki yeni yapıda Hazine garantisinden bahsediliyor. Hazine garantisi olması durumunda ilgimizi çeker'' dedi.

İştiraklerden çıkışla ilgili de Güçsav, ''Hiçbir asetimizi elden çıkarmak zorunda kalmayacağız. Bir asetten çıkarsak bizim için çok karlı olduğu, çıkış vakti geldiği için artık çıkmamızın doğru olduğunu düşündüğümüzden yapacağız. Bunu zaten her sene yapıyoruz. Birtakım asetlerden çıkılırsa başka asetler de grubun içine girer'' yorumunu yaptı.

-Tahvil arzından gelecek kaynak...-

Tahvil arzından gelecek kaynağın nerede kullanılacağı yönündeki soru üzerine de Güçsav, şöyle konuştu:

''Özellikle bu tahvili yapmamızda, önümüzdeki projelere baktığımızda iki tane temel nokta öne çıkıyor. Mersin Doğalgaz Santrali'ne 300 milyon avroya yakın yatırım planlıyoruz. Bu yatırımla ilgili bir kaynak ihtiyacımız olacak. İkincisi de uzun süredir hazırlandığımız otoyol projelerinin sonuçlanması durumunda da yüzde 25'lik hisse için de ciddi bir kaynak ihtiyacı içinde olacağız. Bu tahvil ihracının nedenleri içinde bu iki projeyi sayabilirim.''

Süha Güçsav, bu sene içinde Grup şirketlerinin hiçbirinde halka arz planlamadıklarını, ancak 2013 yılında finansallara göre İDO'da halka arz düşünebileceklerini bildirdi.

2012 hedeflerine dair de Güçsav, şunları kaydetti:

''Holding bazında bazı iştiraklerimizden kısmi veya bütün çıkabiliriz. Yeni asetler yaratabiliriz. Otoyol özelleştirmeleri gibi... Enerjide 2012 hedefimiz, inşaat halindeki 7 santrali devreye almak ve Mersin Doğalgaz Santrali'nin yatırımına başlamak. İDO'da çok hızlı şekilde verimliliği artıracak işlemleri 2012 yılında yapacağız ki 2013 yılında halka arzı yapabilelim. TAV GYO'nun hedefleri belli. O hedeflerde sapma yok. Büyümelerimiz, organik ve inorganik büyüme şeklinde olacağı için bir bakarsanız yıl sonunda bir küçülme de görülebilir. O nedenle şimdiden birşey söylemek zor. Hiçbir aseti çıkarmazsak organik olarak çift haneli büyüme bekliyoruz.''