Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik büyüme hedefinin 8 yıldan bu yana ilk kez yüzde 8'in altına çekilmesinin ardından yeniden hararetlenen Çin'in "sert iniş-yumuşak iniş" tartışmalarına bir yorum da Yale Üniversitesi Profesörü Stephen Roach'tan geldi. Roach, ekonomik büyümedeki dengesizliklere rağmen, Çin'in "sert iniş" yapacağı kaygılarının "oldukça şişirilmiş" olduğunu savundu.

Morgan Stanley'nin Asya'daki eski yönetim dışındaki başkanı ve baş ekonomisti olan Roach, Pekin Hükümeti'nin enflasyon konrolünde çok başarılı bir iş çıkardığının altını çizerek, büyüme karşısındaki en büyük riski, artan sabit varlık yatırımlarına bağımlılık ve özel tüketimin katkısındaki düşüş olarak ifade etti.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in başbakanı Wen Jiabao 5 Mart'ta kongrede yaptığı konuşmasında büyüme hedefini yüzde 7.5'e çekerek, 2005'den bu yana ilk kez yüzde 8'in altına düşürdü. Yetkililer enflasyon için bu yıl da yüzde 4 hedefledi.

Bankacılık sisteminin çökeceğini ya da konut balonunun patlayacağını düşünmediğini belirten Roach, "Tüm bunlar abartı" dedi.

Bu yılki büyüme hedefinin düşürülmesi, iktidardaki Komünist Parti'nin büyümeyi ihracat ve yatırımdan, tüketime yönlendirmeye kararlı olduğunun da bir işareti sayılıyor. Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası 2011'in son 3 ayında yüzde 8.9 ile son 10 çeyreğin en düşük seviyesini kaydetti.

Çin'in tüketimi artırmak için istidam ve ücretleri desteklemesinin gerektiğinin altını çizen Roach, patlama beklememesine rağmen, konut ve bankacılık sorunlarının devam ettiğini belirtti.