Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Borsalarındaki kazançların yen talebini azaltması ve Japonya Merkez Bankası'nın daha fazla parasal genişlemeye gideceği yönündeki spekülasyon üzerine yen, 9 ayın en düşük seviyesine işaret etti.

Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi'nin, BOJ'un "uygun" hamlelerde bulunmasını beklediğini söylemesinin ardından yen, önemli para birimlerinin hepsi karşısında zayıfladı. Yen aynı zamanda, ABD'de bugün açıklanacak olan ve artışa işaret etmesi beklenen istihdam verilerinin öncesinde de yüksek getirili varlık talebinin düşmesi sonucunda da değer kaybetti. Euro, Almanya'da geri sıçraması beklenen ihracat ve Fransa'dan gelecek sanayi üretimi verilerinin öncesinde bu haftayı kazançla kapamaya hazırlanıyor.

3 büyük para birimi arasında en çok yende zayıflama öngören Ueda Harlow Ltd.'ın Tokyo'daki Döviz analistlerinden Toshiya amauchi, piyasaların BOJ'un esnek politikayı sürdürmesini beklediğini belirtti.

Daha erken saatlerde 81.89 seviyesinden dolar karşısında 26 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesine işaret eden yen, yüzde 0.3 değer kaybederek dolara karşı 81.80'den işlem gördü. Yen, euro karşısında da yüzde 0.3 zayıflayarak 108.55'e geriledi. Son 5 günde yüzde 0.5 değerlenmiş olan Euro/Dolar paritesi 1.3269 dolarda seyrediyor.

Japonya Merkez Bankası 14 Şubat'ta yüzde 1 oranında enflasyon hedefleyerek, bunun hükümetin borç alımlarını artıracağını söyledi. BOJ'un önümüzdeki hafta yapacağı politika toplantısında deflasyonu sona erdirme isteğini ortaya koyarak teşvikleri genişleteceği tahmin ediliyor.