Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Merkez Bankası, sürpriz bir şekilde, bankaların kenarda rezerv olarak tutmak zorunda oldukları mevduat miktarını düşürdü. Banka, nakit sıkışıklığını rahatlatmak için iki ayda az bir süre içinde ikinci kez zorunlu karşılık oranını aşağı çekti.

Hindistan Merkez Bankası 10 Mart'tan geçerli olmak üzere zorunlu karşılık faizini 75 baz puan indirerek yüzde4.75'e düşürdü. Banka, Temmuz 2010'dan bu yana ilk kez planlı toplantısı dışında böyle bir adım attı. Hindistan Merkez Bankası, 24 Ocak'ta da zorunlu karşılık faizini 50 baz puan düşürmüştü.

Bankadan yapılan açıklamada, bu faiz indirimi sonucu piyasaya ilave 480 milyar rupi verileceği ve indirimin "düzgün kredi akışını" sağlayacağı kaydedildi.

Mumbai'de Nomura Holdings Inc. sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Vivek Rajpal, "Mevcut likidite durumu ekonomik büyümeye zarar veriyor ve bu durum, bu acil adımın neden atıldığını açıklıyor" dedi ve "Sıkıntılı likidite ortamı, ekonominin ihtiyaç duyduğu kredi genişlemesi için sağlıklı bir durum değil" değerlendirmesinde bulundu.