Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, özel sektör katılımı (PSI) olarak bilinen tahvil takası anlaşmasına katılımın yüksek olmasıyla Yunanistan'a bir fırsat penceresi açıldığını söyledi.

Venizelos, anlaşmadaki yüksek katılım oranına ilişkin bakanlıkta bir basın toplantısı düzenledi.

Tahvil takası anlaşmasının oldukça tatmin edici ve başarılı bir şekilde sonlandığını söyleyen Venizelos, anlaşmayla Yunan halkının ve gelecek nesillerin omuzlarından 105 milyar euroluk yükün kaldırıldığını dile getirdi.

Gerekli önlemlerin uygulanması halinde borcun sürekli azalacağını belirten Venizelos, 177 milyar avroluk Yunan hukuku altındaki tahvillerin 152 milyar eurosunun anlaşmaya dahil olduğunu kaydetti.

Venizelos, kabine toplantısında, tahvil takası anlaşması ardından kolektif eylem hükümlerinin (CAC) devreye girmesi talebinde bulunacağını söyledi.

PSI anlaşmasının gayet başarılı bir şekilde sonlanmasıyla Yunanistan'a bir "fırsat penceresinin" açıldığını belirten Venizelos, Yunan halkının fedakarlıklarıyla bu çok zor planın gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Tahvil takas anlaşmasına katılan emeklilik fonları yönetimleriyle temaslarda bulunacağını belirten Venizelos, anlaşmaya katılmayan emeklilik fonları yönetimleriyle ise ayrı ayrı görüşeceğini kaydetti.

Venizelos, bu fonların yöneticilerinin ülke için tehlikeli ve zarar verici bir biçimde hareket ettiklerini ve yönetimlerinin çalışma tarzının tekrar ele alınması gerektiğini söyledi.

Venizelos emeklilik fonlarının son 10 yılda devlet tarafından 152 milyar euro ile finans edildiğini ancak sözde sendikal bahanelerle 3 milyar euro veremediklerini de vurguladı.

Venizelos uluslararası hukuk altındaki 17,4 milyar euroluk Yunan tahvillerinin de 12,3 milyar euroluk kısmının anlaşmaya katıldığını, 9.8 milyar euroluk tutarındaki Yunan ve uluslararası hukuk altındaki Yunan tahvillerini elinde bulunduran kamu şirketlerinin katılımın ise 7 milyar euro olduğunu kaydetti.



-Ülke tarihine geçmesi gereken bir an

Venizelos parlamentodaki konuşmasında da Kollektif Eylem Hükümlerinin (CAC) uygulanması ile ilgili yasa tasarısını parlamentoya önereceğini belirtti.

Ülkenin borcunun 105 milyar euro yani GSYİH'nin yüzde 50'si kadar azaltılmasıyla bir fırsat penceresi açıldığını kaydeden Venizelos anlaşmanın sonucunu istisnai bir başarı olduğunu belirterek sonucu ''güven oyu'' olarak niteledi.

Venizelos, ''Bu tarihi ve ülke tarihine geçmesi gereken bir an. Sonrasında yine de gerekli adımları atacağız'' diye konuştu.



-ABD Hazine Bakanı Geithner: Krizde en kötüsü engellenmiş görünüyor

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner da konuyla ilgili Euro Bölgesi borç krizinde en kötünün engellenmiş göründüğünü söyledi.

Geithner, ABD'de bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, borç krizini sonlandırmak üzere aldığı önlemler sayesinde Avrupa'nın dünyanın geri kalanı için artık önemli bir risk teşkil etmediğine dikkati çekerek, tüm dünyada insanların, Avrupa'nın ekonomileri üzerinde önemli bir zarara yol açmayacağına ilişkin daha fazla güven duyabileceğini vurguladı.

Son aylarda Avrupalıların krizi kontrol altına almak için öncesine göre daha fazla çalıştığına işaret eden Geithner, bununla birlikte Avrupa için krizden çıkmış görünmenin hala uzun ve zorlu bir yol olduğunu ifade etti.