Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den yapılan açıklamada, Özel Sektör Katılımı (PSI) olarak bilinen tahvil takasının zorunlu bir değişim olduğunu, bu nedenle Yunanistan'ın borcunu ödeyemediğini ifade etti.

Moody's, ülkenin ''C'' olan uzun vadeli kredi notunu koruduğunu belirterek, takasın Yunanistan'ın borç yükünü belirgin bir şekilde hafifletmesine rağmen ülkenin uzun vadeli kredi notunu ne zaman tekrar yükseltebileceğine ilişkin bilgi vermedi.

Kuruluş 3 Mart'ta Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu, bu ülkenin özel sektör kreditörleriyle yaptığı tahvil takas anlaşması başarılı olsa bile temerrüt riskinin yüksek kalmaya devam ettiği gerekçesiyle ''Ca''den ''C''ye indirdiğini açıklamıştı. Kuruluş, Yunanistan'ın yeni tahvil ihraçlarından sonra ''kredi riski görünümünü yeniden değerlendireceğini'' belirtmişti.

Yunanistan Maliye Bakanlığı dün sabah yaptığı açıklamada, ellerinde Yunan tahvili bulunan özel kreditörlerin yüzde 85,8'inin anlaşmaya dahil olmayı kabul ettiğini, anlaşmayı kabul eden özel kreditörlerin elindeki Yunan tahvillerinin tutarının 172 milyar avroyu bulduğunu bildirmişti.

Bakanlık, geriye kalan özel kreditörlerin anlaşmaya katılımını sağlamak için yasal yolları kullanacağını, kolektif eylem hükümleri (CAC) olarak bilinen yasanın devreye sokulmasıyla katılım oranının yüzde 95,7'ya (197 milyar avroya) çıkacağını kaydetmişti.

Tahvil takası anlaşmasına katılım sonuçlarının açıklanmasının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de dün Yunanistan'ın yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu ''C''den ''sınırlı temerrüte'' düşürdüğünü duyurmuştu.