Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası piyasalarda geçen hafta, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin küresel ekonomi üzerinde yarattığı baskılar ve Yunanistan'ın Özel Sektör Katılımı (PSI) olarak bilinen tahvil takasına ilişkin gelişmeler öne çıktı. Altın fiyatları yükselirken, ABD Doları bazı önemli para birimleri karşısında değer kazandı. Haftanın son işlem gününde ABD ham petrolünün varil fiyatı da 107 dolar seviyelerinde işlem gördü.

Yunanistan'ın tahvil takası anlaşmasına özel sektör kreditörlerinin katılımı yüzde 85,8 oldu.

Yunanistan Maliye Bakanlığı, ellerinde Yunan tahvili bulunan özel kreditörlerin yüzde 85,8'inin anlaşmaya dahil olmayı kabul ettiğini, anlaşmayı kabul eden özel kreditörlerin elindeki Yunan tahvillerinin tutarının 172 milyar euroyu bulduğunu bildirdi.

Bakanlık, geriye kalan özel kreditörlerin anlaşmaya katılımını sağlamak için yasal yolları kullanacağını, kolektif eylem hükümleri (CAC) olarak bilinen yasanın devreye sokulmasıyla katılım oranının yüzde 95,7'ya (197 milyar euroya) çıkacağını kaydetti.

Anlaşmaya göre, ülkenin özel sektör kreditörleri, ellerindeki tahvilleri nominal değerleri üzerinden yüzde 53,5 kayıpla, daha uzun vadeli ve düşük faizli yenileriyle değiştirecek. Kreditörlerin reel kaybı yüzde 70 olacak.

Yunan yasası altındaki 177 milyar euroluk tahvillerin takası 12 Mart'ta yapılacak ve resmi programa göre aynı gün Avro Grubu'nda görüşülecek.

PSI anlaşmasıyla Yunanistan 20 Mart'ta vadesi dolacak 14,4 milyar euroluk eski tahvillerin itfasından da kurtulacak.

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, tahvil takası anlaşmasına katılımın yüksek olmasıyla Yunanistan'a bir fırsat penceresi açıldığını söyledi.

Ülkenin borcunun 105 milyar euro yani GSYH'nin yüzde 50'si kadar azaltılmasıyla bir fırsat penceresi açıldığını kaydeden Venizelos anlaşmanın sonucunu istisnai bir başarı olduğunu belirterek sonucu ''güven oyu'' olarak niteledi.

Venizelos, ''Bu tarihi ve ülke tarihine geçmesi gereken bir an. Sonrasında yine de gerekli adımları atacağız'' diye konuştu.



-Euro Bölgesi, Yunanistan'a 35,5 milyar euroyu serbest bıraktı

Bununla birlikte Euro Bölgesi Perşembe akşamı sonuçlanan başarılı takas operasyonunda özel sektörün tahvil borçlarının yüzde 53,5'ini silen Yunanistan'a 35,5 milyar euroyu serbest bıraktı.

Yunanistan, telekonferans toplantısı gerçekleştiren Avro Bölgesi maliye bakanlarının serbest bıraktığı fonlardan 30 milyar euroluk ''tatlandırıcıyı'' borç takasına katılan banka ve finans kuruluşlarına aktaracak, kalan 5,5 milyar euroyu ise faiz ödemelerinde kullanacak.

Yunanistan'da özel sektörün yüzde 85,8 oranında katılımıyla sonuçlanan borç takası Avrupa Birliği'ni memnun etti.

AB Komisyonu'nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, yazılı açıklamasında, ''Yunanistan'daki gönüllü borç takasına yüksek katılım oranından çok memnun oldum. Bu, geçen ay üzerinde uzlaştığımız Yunanistan'a ikinci kurtarma paketine güçlü destek anlamına geliyor'' dedi.

Almanya da Yunan hükümetinin, ülkenin borcunun silinmesi amacıyla özel sektör kreditörleriyle yürütülen tahvil takası programını memnuniyetle karşıladı.



-IMF ve ABD, borç krizindeki gelişmelerden umutlu

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi'ndeki ağır kriz riskinin şimdilik bertaraf edildiğini söyledi.

Lagarde, tahvil takasında özel sektör işbirliğinin memnuniyet verici olduğunu belirterek, ''Konuştuğumuz dakikalarda her şeyin yolunda gittiği görülüyor. Rakamlar umut verici. Ağır kriz riskinin şimdilik bertaraf edildiğini düşünüyorum. Şimdilik diyorum çünkü Avrupalıların daha yapacak çok işleri var. Henüz ihtiyaçları olan güvenlik duvarını kuramadılar'' dedi.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ise Euro Bölgesi borç krizinde en kötünün engellenmiş göründüğünü söyledi.

Geithner, borç krizini sonlandırmak üzere aldığı önlemler sayesinde Avrupa'nın dünyanın geri kalanı için artık önemli bir risk teşkil etmediğine dikkati çekerek, tüm dünyada insanların, Avrupa'nın ekonomileri üzerinde önemli bir zarara yol açmayacağı konusunda daha fazla güven duyabileceğini vurguladı.

Tahvil takası anlaşmasına katılım sonuçlarının açıklanmasının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Yunanistan'ın yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu ''C''den ''sınırlı temerrüte'' düşürdüğünü duyurdu.



-Euro Bölgesi hafif bir resesyondan geçiyor

AB Komisyonunun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, Euro Bölgesi'nin hafif bir resesyondan geçtiğini ancak reformların sürdürülebilir büyüme için sağlam bir temel oluşturduğunu söyledi.

İspanya'nın bütçe açığı sorununa da değinen Rehn, hükümetin 2013 yılında bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranını yüzde 3'e çekme taahhüdünü yerine getirmek için orta vadeli bir strateji ortaya koyması gerektiğine işaret etti.

Rehn, İspanyol hükümetinin bu yıl ve gelecek yıla yönelik bütçe planları konusunda detaylı bilgiye ihtiyaçları olduğunun altını çizdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa'daki borç krizinin aşılabilmesi için Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yaptığı milyarlarca avroluk yardımın, Avrupa ülkelerinin rekabet gücünü artırmak amacıyla alınan geçici bir önlem olduğunu ifade etti.

Kendi ekonomilerini korumak için kur değişiklikleriyle şekillenen bir himayecilik yapmayacaklarını kaydeden Merkel, hedeflerinin bu olmadığını dile getirdi.



-ECB'ye göre, petrol fiyatlarındaki artış kırılganlığı artırabilir

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, ECB'nin Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, petrol fiyatlarındaki artışın ekonomide kırılganlığı artırabileceği uyarısında bulundu.

Draghi, eldeki verilerin Euro Bölgesi ekonomisinde istikrar işaretlerini teyit ettiğini, ancak ekonomik görünüm için hala aşağı yönlü risklerin söz konusu olduğunu söyledi.

ECB, beklentilere uygun olarak gösterge faiz oranını yüzde 1'de bıraktı.

AB istatistik kurumu Eurostat, Euro Bölgesi'nin daha önce yüzde 1,5 olarak açıkladığı 2011 yılı büyüme oranını yüzde 1,4'e indirdi.

Euro Bölgesi geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,8, ikinci ve üçüncü çeyreklerinde yüzde 0,1 büyürken son çeyrekte yüzde 0,3 küçüldüğü bildirildi.

Eurostat, 27 üyeli AB'nin daha önce yüzde 1,6 olarak duyurduğu büyüme oranı da yüzde 1,5 olarak revize etti.

Öte yandan İngiltere Merkez Bankası yüzde 0,5 olan gösterge faiz oranını değiştirmedi, ekonomiyi durgunluktan kurtarmak için 325 milyar sterlin değerindeki varlık satın alma programını da sürdürme kararı aldı.



-ABD'nin büyümesi yukarı yönlü revize edilebilir

IMF Başkanı Lagarde, Fonun ABD için daha önce yüzde 1,8 olarak açıkladığı 2012 yılı ekonomik büyüme verisini yukarı yönlü revize edebileceğini belirterek, ''Yeni tahminlerimizi yaklaşık bir ay içinde açıklayacağız. Yeni tahminler öncekine göre yüksek olursa benim için sürpriz olmayacak'' dedi.

Para politikasının, ekonomiyi desteklemek ve yatırımı teşvik etmek için her şeyi yaptığına işaret eden Lagarde, ABD Merkez Bankasının (FED) birkaç yıl sonraki faizler konusunda güven ve netlik oluşturduğunu vurguladı.

Lagarde, ABD'nin bütçe açığı problemini hatırlatarak, ülkenin çok sayıda farklı problemi ele almak zorunda olduğunu ancak bütçe ve borcun uzun vadeli sorunlar olduğunu belirtti.

ABD'de şubat ayında tarım dışı istihdam 227 bin arttı.

Çalışma Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, ocak ayında yüzde 8,3 olan işsizlik oranı geçen ay değişmeyerek aynı seviyede kaldı. Bu oran üç yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, 3 Mart'ta sona eren hafta işsizlik maaşı başvuruları 8 bin kişi artarak 362 bine ulaştı.

İşsizlik maaşı başvurularının son dört haftalık ortalaması da 354 bin 750'den 355 bine yükseldi.

ABD Ticaret Bakanlığının verilerine göre, dış ticaret açığı, ocak ayında 52,6 milyar dolara çıkarak, Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Ülkenin ihracatı ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,4 artarak 180,8 milyar dolara, ithalatı ise yüzde 2,1 artarak 233,4 milyar dolara yükseldi.



-Çin, ekonomik büyüme tahminini düşürdü

Çin hükümeti, bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 7,5'e düşürdü.

Çin Başbakanı Wen Jiabao Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık toplantısında yaptığı açıklamada, geçen yıl yüzde 9,2 büyüyen ülke ekonomisinin bu yıl yalnızca 7,5 büyümesinin beklendiğini bildirerek, ülkenin geleceği için iç tüketimdeki artışın önemine dikkati çekti.

Hükümet geçen yıl açıkladığı tahminlerinde, ekonominin bu yıl yüzde 8 büyüyeceğini öngörmüştü.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'in GSYH'sı geçen yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 9,7, ikinci çeyrekte yüzde 9,5, üçüncü çeyrekte yüzde 9,1 ve dördüncü çeyrekte ise yüzde 8,9 artış göstermişti.



-Japonya geçen yıl beklenenden az daraldı

Japonya ekonomisi, geçen yılın dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 daraldı.

Bakanlar Kurulundan yapılan açıklamaya göre, daha önce yıllık bazda yüzde 2,3 daralma olarak açıklanan 2011 yılı dördüncü çeyrek verisi yüzde 0,7 daralma olarak revize edildi.

Ülkenin GSYH'sı geçen yılın son üç aylık döneminde bir önceki çeyreğe göre de yüzde 0,2 daraldı. Daha önce söz konusu dönemde ekonominin yüzde 0,6 daraldığı belirtilmişti.

Japonya ekonomisi, 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketi ile uluslararası ekonomik koşullardaki kötüleşmenin etkisiyle geçen yılın tamamında ise yüzde 0,7 küçüldü. Bakanlar Kurulu 13 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ekonominin geçen yıl yüzde 0,9 daraldığını ifade etmişti.

Brezilya Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gösterge faiz oranını 75 baz puan indirerek yüzde 10,5'ten yüzde 9,75'e çekme kararı aldı. Kararda, Brezilya ekonomisinde büyümenin geçen yıl yavaşlayarak yüzde 2,7'ye gerilemesinin etkili olduğu ifade ediliyor.



-Döviz piyasası

ABD dolarının, uluslararası döviz Borsalarında önemli para birimleri karşısında, pazartesi günü açılış ve cuma günü kapanış değerleri şöyle oldu:



PARA BİRİMİ    PAZARTESİ  CUMA

-----------         ---------     ---------

Japon Yeni       81,29         82,47

İsviçre Frangı   0,9140       0,9188

Kanada Doları  0,9937       0,9905



Londra döviz piyasasında pazartesi günü 1,3220 dolardan açılan euro, cuma kapanışta 1,3123 dolara geriledi.

Aynı borsada pazartesi günü 1,5816 dolardan açılan İngiliz sterlini ise cuma kapanışta 1,5674 dolar oldu.

New York borsasında, altının ons fiyatı pazartesi günü 1.703,00 dolardan kapanırken, cuma günü kapanışta 1.710,90 dolara yükseldi.



-ABD, Avrupa ve Asya borsaları


Borsalar haftanın son işlem gününde Yunanistan'ın tahvil takas programındaki olumlu gelişmeler ve Çin'de enflasyonun düşmesinden dolayı değer kazandı.

ABD'de dün New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi yüzde 0,11 (14,08 puan) değer kazanarak, haftayı 12.922,02 puandan kapattı. Standard and Poor's 500 Endeksi aynı gün yaklaşık yüzde 0,36 (4,96 puan) artarak 1.370,87 puan, Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 0,60 (17,92 puan) artarak 2.988,34 puan oldu.

Avrupa'da Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi yüzde 0,47 (27,76 puan) değer kazanarak 5.887,49 puandan, Frankfurt Borsası'nda Dax Endeksi yüzde 0,67 (45,67 puan) artarak 6.880,21 puandan ve Paris Borsası'nda Cac 40 Endeksi de yüzde 0,26 (9,12 puan) artarak 3.487,48 puandan haftayı kapattı.

Japonya'da Tokyo Borsası'nda Nikkei 225 Endeksi yüzde 1,65 artışla 9.929,74 puandan günü tamamladı.

Asya'da ayrıca Güney Kore Borsası'nda Kospi Endeksi yüzde 0,88, Tayvan Borsası yüzde 0,39, Endonezya Borsası yüzde 0,62, Hindistan Borsası'nda BSE Sensex Endeksi yüzde 1,83, Singapur Borsası yüzde 0,28, Hong Kong Borsası'nda Hang Seng Endeksi yüzde 0,79, Şanghay Borsası'nda SE Composite Endeksi yüzde 0,52 ve Avustralya Borsası yüzde 0,90 yükseldi.

Tayland Borsası ise yüzde 0,41 değer kaybetti.



-Petrol fiyatları

Haftanın son işlem gününde ABD ham petrolünün Nisan ayı teslimi varil fiyatı 107 dolar ve Londra Brent tipi ham petrolün Nisan ayı teslimi varil fiyatı 125 dolar seviyelerinde kapandı.

Hafta başında 106 dolar seviyelerinde işlem görmeye başlayan Batı Teksas tipi ham petrolünün varil fiyatı Nisan ayı teslimi Cuma günü 107,40 dolar seviyesine yükseldi.

Londra Brent tipi ham petrolün Nisan ayı teslimi varil fiyatı ise haftanın son işlem gününde 54 sent artarak 125,98 dolar oldu.