Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Sermaye Piyasası Kanun Tasarısı Taslağı konusunda, ''Biz internet sitesinde görüşleri aldıktan sonra hükümet tarafı devreye girecek. Umuyorum ki, önümüzdeki haziran ayı bitmeden yasalaşır'' dedi.

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliğinin (TSPAKB) düzenlediği ''Yatırımcı Seferberliği Arama Konferansı'', Çırağan Sarayı'nda basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

AA muhabirine konferansı değerlendiren Akgiray, bütün beklentiler ve problem tespitlerinin bu konferansta ortaya çıktığını belirterek, ''Yatırımcı seferberliği, Türkiye için çok önemli bir konudur. Biz ülke olarak tasarruflarımızı arttırmak zorundayız'' dedi.

Akgiray, bir araştırmaya göre, gelecek 10 yılda dünya genelinde 12 trilyon dolarlık bir sermaye açığının söz konusu olduğunu ifade ederek, ''Bu, şirketlerin ihtiyacı olan paraya karşılık sunulan tasarruf miktarının 12 trilyon dolar eksik kalacağı anlamına geliyor. Bu, dünya dengelerini değiştirecek bir tahmindir. Sermaye piyasalarımızı hızla büyütmek ve geliştirmek zorundayız'' diye konuştu.



-Sermaye Piyasası Kanun Tasarısı Taslağı

Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı Taslağının ne zaman yürürlüğe gireceğine ilişkin soruya da Akgiray, taslağın, SPK'nın internet sitesinde halka sunulduğunu ve bu ayın sonuna kadar görüş toplayacaklarını anımsatarak, ''Biz internet sitesinde görüşleri aldıktan sonra hükümet tarafı devreye girecek. Umuyorum ki, önümüzdeki haziran ayı bitmeden yasalaşır'' dedi.

Akgiray, yürürlüğe girmesi planlanan bu kanunun, günümüze uygun olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayacak bir kanun olacağını söyledi.



-İMKB Başkanı Turhan

Konferansa katılan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan da yatırımcı seferberliği konusunun, sermaye piyasasında faaliyet gösteren hem düzenleyici denetleyici kuruluşların, hem de ilgili tarafların bir araya gelmesiyle oluşturulduğunu kaydetti.

Sermaye piyasaları açısından şu anda İMKB'nin değişimi, Sermaye Piyasası Kanunu'nun yeniden yapılandırılması gibi konular kadar yatırımcı seferliğinin de önemli olduğunu ifade eden Turhan, bu konferansta, yatırımcı seferberliği ile ilgili ne gibi çalışmalar yürütülebileceğinin görüldüğünü, sorunların dile getirildiğini ve kendilerinin de bu sorunlara gereken ilgiyi göstereceklerini söyledi.

TSPAKB Başkanı Atilla Köksal da bu konferansın, gelecek yılların planlamasında katkısı olacağına inandıklarını anlatarak, Türk yatırımcısının, gayrimenkulün dışında, kısa vadeli mevduat, Döviz ve altına yatırım yaptığını, ancak bu şekilde devam ettiği takdirde yatırımcının, Türkiye ekonomisinin gelişmesinden faydalanamayacağını aktardı.

Gün boyu sürecek konferansın sonuç bildirgesi, yarın kamuoyuna açıklanacak.