Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de şirketlerin emtia ithalatını artırmasının etkisiyle, ülke Şubat'ta son 22 yılın rekor dış ticaret açığını kaydetti. Dış ticaret açığı 31.5 milyar dolar oldu. İthalatlar yıllık bazda yüzde 39.6 artış kaydederken, ihracat da yüzde 18.4 yükseldi.

Analistler, genişleyen cari açığın, Çin'in çözmesi gereken sorunların arttığına işaret edebileceğine dikkat çekti.

Çin, ihracat odaklı bir ülke olmasına rağmen, küresel ekonomideki zayıflamadan olumsuz etkileniyor. Aynı zamanda Çin'in büyüme için ihtiyaç duyduğu ham maddelerin fiyatları da tırmanıyor.

Bu sorunları değerlendiren analistler, Çin'in iç talebi desteklemek için bir şeyler yapmak zorunda kalacağını belirtiyor.

Çin, geçtiğimiz hafta da 2012 için büyüme tahminini, 2004'ten bu yana ilk kez yüzde 8'in altına indirmişti.

Pekin'deki Huachuang Securities'ten Hua Zhongwei, Şubat ayındaki ithalat artışının sebepleri arasında imalatçıların, yükselen emtia fiyatlarının endişesiyle, stoklarını artırmasını gösterdi.

Çin, iç talebini destekleyerek, ekonomisini dengelemeye çalışsa da, hâl daha ihracat ve imalat sektörlerine bağlı olmaya devam ediyor. Çin'in en büyük iki pazarı ABD ve Avrupa'daki sıkıntılar, dünyanın en büyük ikinci ekonomisini de sıkıntıda bırakıyor.