Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in ihracatları ve iç talebi analistlerin beklentisinden daha hızlı düşüyor. Çin'in ekonomik büyümesinin yılın ilk 2 ayında yavaşlaması, ülkenin başbakanı Wen Jiabao'nun ekstra teşvik önlemlerini artırma ihtimalini destekliyor.

Dünyanın en büyük ekonomisi Çin, geçtiğimiz ay son 22 yılın en yüksek dış ticaret açığını verdi, 2009'dan bu yana en düşük Ocak-Şubat dönemi fabrika üretimini kaydetti ve ülkenin perakende satışları medyan tahminlerin altında geldi.

Çin Merkez Bankaı Başkanı Zhou Xiaochuan bugün ülkenin munzam karşılıkları düşürmek için yeterli alana sahip olduğunu söyledi ve yuan da yetkililerin, günlük referans oranını aşağı çekmesinin ardından değer kaybetti. 2011'de dolar karşısında yüzde 4.7 değerlenen yuanın bu yıl yüzde 0.4 aşağıda seyretmesiyle, yavaşlayan yurtiçi enflasyonu ve Avrupa'da düşen talepler, yetkililerin kredileri genişletmesine neden olabilir.

Asya genelinde makroekonomik politikaların, büyümenin desteklenmesine doğru kaydığının altını çizen Washington'daki Brooking Institution'dan ve IMF'nin eski Çin birimi müdürü Eswar Prasad, yurtdışındaki sorunlardan kaynaklanabilecek sıkıntıları kontrol altına almaya çalışan ekonomilerin, politika hamleleri için yeterli alanları olduğuna dikkat çekti.

Yuan, dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 6.3253 seviyesine geriledi ve 20 Ocak'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

Morgan Stanley Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 düştü.