Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, yarın ABD'de açıklanacak olan ve Şubat ayında yükseliş göstermesi beklenen perakende satış verilerinin öncesinde önemli para birimlerinin çoğunlupu karşısında değer kazandı. Perakende satış rakamlarının Fed'in parasal teşviği artırma ihtimalini de düşürmesi bekleniyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi yarın toplanıyor. Traderların son kazançlarını dolar satmak için kullanacakları spekülasyonu üzerine dolar, yen karşısında 10 ayın en zirvesinden gevşedi. Euro, Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinin gözden geçirileceği Eurogrup toplantısı öncesinde değer kaybetti. Çin Merkez Bankası, son 22 yılın rekor dış ticaret açığını vermesinin ardından yuanın günlük referans oranını zayıflattı.

Fed'in para politikasını gevşetmeye yönelik adım atacağını sanmadığını ve merkez bankasının ekonomideki ilerlemelere değinmesini beklediğini ifade eden Mizuho Securities Co.'nun Döviz stratejistlerinden Kengo Suzuki, ABD'den gelen güçlü rakamların doları desteklediğini söyledi.

Dolar, euro karşısında yüzde 0.3 güçlenerek 1.3087 seviyesine çıkarken, yen karşısında ise geçtiğimiz haftanın sonunda 82.65'e kadar çıkmasının ardından yüzde 0.2 gevşedi ve 82.29'dan işlem gördü. Dolar/Yen paritesi 82.65 düzeyinden 27 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine işaret etmişti. Euro, yen karşısında yüzde 0.5 düşüşle 107.69 seviyesine geri çekildi.

ABD'nin en çok ticaret yaptığı 6 ülkenin para birimi karşısında doların hareketini izleyen Dolar Endeksi, 80.132 puandan 25 Ocak'tan bu yana en yükseğini kaydetmesinin ardından bugün yüzde 0.2 yukarıda ve 80.104 puanda seyrediyor.