Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yenin, dolar karşısında 10 ayın en düşük seviyesinden geri sıçramasının ihracatçıların görünümünü karartması ve Çin'in Şubat ayında 1989'dan bu yana en büyük dış ticaret açığını kaydetmesinin ardındn Tokyo Borsası, daha erken saatlerdeki kazançlarını silerek 2 günlük rallisini sonlandırdı.

En büyük pazarı Çin olan inşaat makineleri üreticisi Komatsu Ltd. yüzde 1.1 değer kaybetti. Nippon  Paper Group Inc., bazı kaliteli kağıtların toptan satış fiyatlarının düştüğü haberinin ardından, kağıt üreticileri arasındaki kayıplara öncülük etti. Enerji üreticisi Inpex Corp., petrol ve metal fiyatlarının 9 Mart'taki sıçramalarının ardından maden şirketlerindeki yükselişe öncülük etti.

Nikkei 225 endeksi yüzde 0.2 düşüşle 9,913.43 puana geriledi. Endeks daha önce 10 bin puan seviyesini aşmıştı. Daha kapsamlı Topix Endeksi geçtiğimiz haftaki yüzde 1.3 yükselişinin ardından yüzde 0.3 kayıpla 847.40 puana geriledi. Hisse senetleri geçtiğimiz hafta ABD'den gelen tarım dışı istihdam verileriyle de kazançlarını artırdı.

Nikkei endeksinin kazançlarını 10 binin ötesine taşıyacak hıza sahip olmadığının altını çizen Mizuho Trust&Banking Co.'nun  baş stratejisti Takeru Ogihara, Avrupa ekonomisinin daraldığını, Çin'in ekonomik temellerinin de, ihracattaki zayıflık sebebiyle şüpheli  olduğunu söyledi.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri bugün yüzde 0.3 düştü. S&P 500 Endeksi Cuma günü istihdamdaki 227 bin kişilik artışın ardından yüzde 0.4 yükselmişti.

Çin, Avrupa'daki borç krizinin ihracata zarrar vermesi ve ithalatların Ocak ayındaki bir haftalık yeni yıl tatilinin ardından sıçraması üzerine son 22 yılın en büyük ticaret açığını verdi.