Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, gösterge endeks Stoxx Europe 600'ün üç günlük rallisinin ardından bugün, banka ve gayrımenkul şirketlerine gelen alımlarla, kayıplarını geri aldı. ABD endeks vadelileri ve Asya hisse senetleri aşağı yönde hareket etti.

Madencilik şirketleri, bakırdaki düşüşle birlikte geri çekildi ve Stoxx 600'deki 19 endüstri arasında en büyük kaybı yaşayan grup oldu. Borsaya kote olan dünyanın en büyük madencilik ticaret şirketi Glencore International Plc, Kanadalı Viterra Inc.'ye ilgi gösterdiği yolundaki haberlerin etkisi ile değer kaybetti. İngiliz yazılım şirketi Misys Plc, Temenos Group AG'nin birleşme görüşmelerini durdurmasının ardından yüzde 2.3 değer kaybetti.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek, Londra saati ile 08:58'de 265.1 puana indi. Endeks gün içinde yüzde 0.5 kadar düştükten sonra, bu kayıplarının büyük bölümünü geri aldı. Gösterge endeks bu yıl, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bölge bankalarına 1 trilyon euronun (1.3 trilyon dolar) üzerinde kredi vermesi ve ABD verilerinin beklenenden iyi çıkması ile birlikte yüzde 8.4 yükseldi. HAziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı bugün yüzde 0.3 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5'lik bir kayıp gerçekleştirdi.

Çin'de geçen hafta fabrika siparişleri ve perakende satışlar verilerinin ekonomik yavaşlamayı işaret etmesinin ardından, dün açıklanan dış ticaret açığı verisi en az 1989'dan bu yana en yüksek seviyesinde çıktı. Bu olumsuz veriler sonrası hisse senetlerine satışlar geldi.

Avrupa hisse senetleri geçen haftanın son işlem gününde, ABD'de istihdamdaki güçlü artışın sürmesi ve Yunanistan'ın özel sektör kreditörlerle borç takasında anlaşmaya varmasının ardından yükseldi ve bu yükseliş sonucu haftalık gerileme yüzde 0.7'ye geriledi.