Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük bankaları, Avrupa Merkez Bankası'nın Euro Bölgesi finansal sistemine sınırsız ucuz kredi akıtması, Almanya'nın resesyonu önleyebileceği düşüncesi ve Yunanistan'ın tarihin en büyük borç yapılandırmasını tamamlamaya hazırlanmasıyla, artık euro konusunda daha az karamsar.

Bank of America Corp. ve Morgan Stanley'nin stratejistleri bu ay euro tahminlerini yükseltti. Euro Bölgesi'nin ortak parası, 9 gelişmiş ülke para birimi karşısında 16 Ocak'ta kaydetmiş olduğu 10 yılın en düşüğünün yüzde 1.3 üzerinde seyrediyor.

Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'nın kurtarılmasıyla sonuçlanan kriz ve Yunanistan'ın borç takası, traderların karamsar beklentilerinin etkisiyle euroya, dolar karşısında Ağustos'tan bu yana yüzde 8.7 değer kaybettirdi.  Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin bankalara Aralık ve Şubat olmak üzere toplamda 1 trilyon euronun üzerinde 3 yıllık sınırsız kredi sağladı ve Almanya'da da iş dünyası güveni 7 ayın zirvesine tırmandı.

Avrupa konusunda kademeli olarak düşüncelerin iyimserleşmeye başladığını söyleyen New York'taki Bank of America Merrill Lynch'in küresel faiz ve döviz kurları müdürü David Woo, Draghi'nin sağladığı kredilerin euroyu desteklediğini belirtti ve "bununla birlikte, ABD'de büyümenin hız kazanmasını da kapsayan küresel ekonomik görünümünün ilerlemeye başlaması, euronun düşeceği düşüncelerini azalttı" dedi.