Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan temerrütten şimdilik kurtuldu; İspanya ve İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizleri de %5'in altına düştü; ancak Portekiz'in 10 yıllık borçlanma maliyeti hâlen daha yüzde 13'ün üzerinde seyrediyor.

Geçtiğimiz hafta Yunanistan, özel sektör kreditörlerinin 100 milyar euroluk borcu zarar yazması üzerine tarihin en büyük borç yapılandırmasına sahne oldu. Borç yapılandırması, önümüzdeki hafta ülkeyi bekleyen 14.5 milyar euroluk tahvil itfasın yapabilmesi için gereken 2. kurtarma paketinin şartlarından biriydi.

Avrupa Merkez Bankası'nın bankalara sağladığı sınırsız kredi, yatırımcıların Alman hazine tahvillerinin getirisini rekor düşük seviyesine düşürmelerine ve bölgedeki diğer ülkelerin faiz primlerini euro dönemi zirvelerine taşımalarına neden olan tahvil piyasası yıkımını durdurdu. AMB'nin 8 Aralık'ta bölgedeki finansal kuruluşlara iki adet uzun vadeli refinansman operasyonu sunacağını açıklamasından bu yana, 10 yıllık İtalyan tahvillerinin getirisi 150 baz puan düşerken, aynı vadeye sahip olan İspanyol kağıtlarının faizi 85 baz  puan geriledi.

AMB'den gelen likiditenin "yaşam desteği" sağladığını savunan Smith&Williamson Investment Management'ın sabit gelir direktörü Robin Marshall, bu ülkelerin zaman kazandığını, ama bu süreyi iyi bir şekilde reformları uygulamak için kullanmaları gerektiğini söyledi. Marshall, "başka temerrüt vakası ve zarar yazmalar olmayacağına inanmak güç. Bu yıl büyük ihtimal böyle bir şey daha yaşayacağız" dedi.