Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Döviz işlemlerinin günlük hacmi Eylül'de 5 trilyon dolar ile, 2008'deki Lehman Brothers Holdings Inc.'in iflas dönemi öncesindeki zirveyi aşmış olabilir.

Uluslararası Ödemeler Bankası'nın raporunda, günlük döviz işlem hacminin Eylül'den sonra Ekim'de 4.7 trilyon dolara gerilediği, 2012'nin başlarında da ciddi oranlarda düşüş kaydedilmiş olabileceği belirtildi. BIS, tahminlerini, 3 yılda bir merkez bankaları ve elektronik işlem platformlarından (ETP) alınan bilgilerle hazırlanan döviz anketlerinden yararlanarak yaptığını söyledi.

Anketler, döviz işlemlerinin, Lehman Brothers'ın iflasının hemen öncesindeki Eylül 2008'de günlük 4.5 trilyon dolar işlem hacmine ulaşmadan önce, finansal krizin ilk yılında artmayı sürdürdüğünü gösterdi. BIS'in kıdemli ekonomistlerinden Morten Bech, günlük işlem hacminin daha sonra Nisan 2009'da 3 trilyon dolara gerilediğini açıkladı.

2009'un ortası itibariyle küresel döviz işlemlerinin yeniden yükselmeye başladığını ve Nisan 2010'da 4 trilyon dolara çıktığını anlatan Bech, "Göstergelerimiz döviz işlemlerinin, yıl sonunda ciddi düşüş kaydetmeden önce Eylül 2011'de günlük 5 trilyon dolarlık işlem hacmine erişmiş olabileceğine işaret ediyor" dedi.

Döviz işlemleri, Fed de dahil olmak üzere merkez bankalarının küresel krizi yenmek için piyasaları nakite boğmasıyla arttı. Japonya, geçtiğimiz yılki deprem ve tsunaminin ardından ihracatçılarına yardımcı olmak için müdahale etti; İsviçre Merkez Bankası frankta Eylül'de tavan sabitlemesine gitti. Büyümeyi, ihracatları koruyarak destekleme çabaları Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega tarafından Eylül 2010'da "kur savaşları" olarak adlandırılmıştı.