Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şubat ayında Çin ticaretinin 31,6 milyar USD açık vermesi ve Japonya makine siparişlerinin Ocak ayında piyasa tahminin üzerinde gelmesi ile hafta karışık başladı. Ayrıca Hindistan'ın bankaların ayıracağı zorunlu karşılık oranını %5,50'den %4,75'e çekmesi Gelişen ülkelerin yapmış olduğu bir başka parasal destek olması anlamında dikkat çekti. Tüm bu gelişmelerin ardından Asya Borsalarında baktığımızda Çin ve Japonya Endekslerinde %0,5 civarında negatif seyir gözlenirken, Hindistan Sensex Endeks %0,4 primli işlem görüyor.

Yurtiçinde ise 2012 yılının ilk cari açık rakamı geldi. Ocak ayı Ödemeler Dengesi verilerine göre, cari açık 5,5 milyar USD olan piyasa beklentisinin üzerinde 6,0 mlr USD olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında da cari açık hemen hemen bu seviyelerdeydi. Ödemeler Dengesi'nin cari açık hariç diğer ayrıntıları incelendiğinde geçtiğimiz ay 3,1 milyar USD gerçekleşerek dikkat çeken doğrudan yatırım girişi Ocak ayında 892 milyon dolar oldu. Net hata noktan 834 milyon USD ile yüksek seyrini koruduğu Ocak ayında, genel denge 2,7 milyar USD negatif oldu.

Küresel piyasalar için Asya'dan gelen haber ve veri akışı girizgâh anlamı taşıyor. Piyasa oyuncuları asıl, yarınki FED FOMC toplantısından çıkacak kararı bekliyor. Geçtiğimiz hafta banka bilançosunu büyütmeyecek şekilde, ekonomiye destek niteliğinde alternatifler üzerinde çalışıldığı haberleri gelirken, haftanın kapanışında gelen tarımdışı istihdam verisinin piyasa tahmininin üzerinde gelmesi, beklentiyi geri çeken bir unsur oldu. Dolayısı ile yarınki toplantıdan ne çıkacağına ilişkin belli bir uzlaşı yok.

Cari açık verisinin ardından kısa süre tepki veren İMKB-100'ün seans boyunca dar bir bantta hareket ettiği görüldü. Avrupa borsalarında yine yatay görünüm hakimken, İspanya, İrlanda, Portekiz, Yunanistan yani Euro Bölgesi'nin sorunlu ülke borsalarında ortalama %0,5 kayıp var. Avrupa hisse senetlerine gösterge niteliğindeki EuroStoxx 600 Endeksi ise %0,1 yukarıda. Bileşik Endeks haftanın ilk seansını %0,05 yükselişle 59.308 puandan yatay kapattı. Endeksin hareket bandı ise 59.110 - 59.418 arasıydı.

Dolar/TL 1.80 SINIRINDA

Dolardaki güçlü seyrin küresel çapta hız kesmesine karşın Dolar / TL cari açık verisinden sonra geldiği seviyeyi korudu. Kur 1,7980 seviyesinde işlem görürken, günlük bazda %0,5 yükseliş kaydetti. EUR / USD paritesi 1,3121 seviyesinde yatay seyir izlerken, parite etkisi ile EUR / TL %0,5 artışla 2,3575'te. Gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısında zayıf seyrettiği gözlenirken, özellikle bölgesel anlamda Türkiye ile benzer ülkelerin para birimleri olan Rus Rublesi ve Polonya Zloty'si dolara karşı %0,6 kayıpta.

Emtia fiyatlarında genel itibari ile gerileme görülüyor. Kıymetli metallerde yükseliş gösteren emtia görülmezken, altının onsu %0,5 düşüşle 1705 USD/Ons'tan işlem görüyor. Talep yönlü beklentileri ile petrol fiyatlarında bugün gerileme gözlenirken, brent petrol %0,9 kayıpla 124,8 USD/Ons düzeyinde seyir izliyor.

Cihan Başkal (cbaskal@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü