Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'deki yavaşlamanın para politikasında gevşeme getirip getirmeyeceğine ilişkin soruların meşgul ettiği 2012'nin en zayıf işlem gününde, New York Borsası düştü.

Newmont Mining Corp. ve Schlumberger Ltd., emtiadaki düşüşün etkisiyle yüzde 1.9'un üzerinde değer kaybetti. Finansal hisseler, bankaların stres testindeki performansları ve Avrupa'daki CDS'lerin son haftanın en yükseğe tırmanmasının sonucunda geri adım attı. Ekonomiye en az bağımlılığa sahip S&P 500 Endeksi'nde yer alan kamu sektörü endeksleri ve telefon sağlayıcıları primlendi. Apple Inc. yüzde 1.3 değerlendi.

Amerikan borsalarında artış kaydeden her 5 hisseye karşılık 7 hisse değer kaybederken, hisse senedi piyasaları 5.2 milyar ile 2012'nin en zayıf işlem hacmine işaret etti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1'in altında kayıpla 1,371.09 puandan işlem gördü. Dow Jones Endeksi ise yüzde 0.3 kazançla 12,959.71 puana çıktı. Russell 2000 küçük ölçekli şirket endeksi yüzde 0.3 düşüşle 814.29 puana geriledi.

ABD'nin iyi durumda olduğunu, ancak Çin'in tam anlamıyla bir soru işareti olduğunu savunan Victory Capital Management Inc.'in yatırım genel müdürü Erick Maronak, Çin'in hızına kavuşması için ne kadar parasal genişlemeye gideceğinin belirsiz olduğunu söyleyerek, Avrupa'da Yunanistan konusunda çok daha fazla netlik olduğunu, bunun da herkesi domino etkisinden endişelenmeye ittiğini belirtti.

S&P 500 Endeksi son 4 haftada beklenenden iyi gelen ekonomik veriler ve şirket bilançolarının etkisiyle yüzde 2.1 yükseldi. Endeks bu yılı ise yüzde 9 yukarıda götürüyor.