Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL



ABD Merkez Bankası Perşembe günü 19 Amerikan bankası üzerinde uygulanan stres testi sonuçlarını açıklayacak. Fed, stres testleriyle bu bankaların sermayelerinin derin bir resesyon ve ikinci bir konut krizi senaryolarında nasıl bir performans sergileyeceğini gösterecek.

Test sonuçları her kuruluşun 9 çeyreklik dönem boyunca kaydedecekleri olası kazanç, sermaye oranları, kâr ve zararlarına ışık tutacak. Sonuçlar 15 Mart'ta açıklanacak. Fed'in bugün açıkladığı şablonlarda, stres testi sonuçlarının bankaların işlemleri, kredi kartı ve mortgagelardan kaynaklanan zararları gibi başlıklar altında incelendiği belirtildi.

Güçlü sermaye seviyelerinin, bankaların ekonomik zorluklarda da kredi verme ve finansal zorunluluklarını yerine getirme yeteneklerini sürdürebilmeleri için çok önemli olduğunun altını çizen Fed, stres senaryosunun Fed'in ekonomi tahminlerine göre değil, yalnızca olası zorluklara göre yapıldığını belirtti.

24 ABD bankasının göstergesi olan KBW Banka Endeksi bu yıl yatırımcıların, güçlü ekonominin kazançları artıracağı düşüncesiyle desteklendi ve yüzde 15 yükseldi. Ulusal bankaların Avrupa'daki borç krizinden olumsuz etkilenebileceği endişesi, endeksi 2011'de yüzde 25 aşağı taşımış ve 2008'deki kredi krizinden bu yana en kötü yıllık performansına neden olmuştu.