Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın politika faizinde ve varlık alım programında değişikliğe gitmeme kararının ardından yen, dolar karşısında ikinci gününde de desteklendi.

Japonya Merkez Bankası, ABD doları cinsinden kredi programını 1 trilyon yen, risk sermayesi fonunu ise 500 milyar yen artırdı. Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketini onaylayarak 130 milyar euroluk paketin ilk ödemesinin bu yıl yapılması için yolu açmasının ardından euro, dolar karşısındaki yükselişini sürdürdü.

BOJ'un kararının bazı piyasa oyuncularını hayal kırıklığına uğratabileceğini belirten Tokyo'daki JP MOrgan Chase&Co.'nun Döviz araştırmaları ve faiz müdürü Tohru Sasaki, yatırımcıların yen satışlarının ardından geri alım yapabileceğini belirtti.

Daha erken saatlerde dolar karşısında yüzde 0.3'e varan kayıplar kaydeden yen, yüzde 0.2 kazançla 82.09'dan işlem gördü. Japon yen, euro karşısında da yüzde 0.4 değer kaybetmesinin ardından yüzde 0.1 güçlendi ve 108.07'ye çıktı. Euro/Dolar paritesi ise dünkü yüzde 0.2'lik kazancının ardından bugün yüzde 0.1 güçlendi ve 1.3166 seviyesine yükseldi.

Japonya Merkez Bankası BOJ'un başkanı Masaaki Shirakawa ve diğer üyeler politika faizini de yüzde 0-0.1 aralığında bıraktı. BOJ aynı zamanda 30 trilyon yenlik varlık programı ve 35 trilyon yenlik kredi programında da değişiklik yapmadı. Banka, 14 Şubat'taki toplantısında beklenmedik şekilde varlık alım programında 10 trilyon yenlik genişlemeye gitmişti.