Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya ekonomilerinin yabancı ülkelerden fon çekeceğinin speküle edilmesi sonucunda Asya paraları değerlendi.

Filipin pezosu, ülkenin ihracatlarının Ocak'taki sürpriz yükselişi üzerine 2 gündür süren düşüşünü sonlandırdı. Küresel yatırımcılar Hindistan, Endonezya ve Tayland'da bu ay sattıklarının 850 milyon dolar fazlası hisse aldı. Barclays Capital Plc.'ye göre, Hindistan ve Çin'in büyümeyi desteklemek için para politikasını gevşeteceği spekülasyonunun Asya paralarındaki kazançları destekleyebileceğini belirtti.

Asya'nın ekonomik büyümesinin, gelişmiş ülkelerden daha ileride olduğunu ve büyümenin artacağına ilişkin iyimserliğin bulunduğunu belirten Tokyo'daki Daiwa Securities Co.'nun baş Döviz stratejisti Yuji Kameoka, bölgedeli fon girişlerinin büyük ihtimalle devam edeceğini ve Asya paralarının da bir miktar yükselme baskısı altında olabileceğini söyledi.

Malezya ringgiti, ABD doları karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak 3.0220 seviyesine çıktı. Güney Kore wonu yüzde 0.2 güçlenerek 1,121.45'ten işlem görürken, tayvan doları da yüzde 0.2 güçlenerek 29.487'ye yükseldi.

Asya'daki yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.1 artış kaydetti. Endeksin 60 günlük volatilitesi yüzde 3.3 düşüşle Ağustos'tan bu yana en düşük fiyat dalgalanmasına işaret etti.