Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

YUNANİSTAN MASADAN KALKMAK ÜZERE

Mayıs 2010’dan bu yana her gün yeni bir haberle ekonomik gündemi işgal eden Yunanistan özel sektörle yaptığı anlaşmanın ardından borç yapılandırmasını tamamladı ve şimdi gözünü Avrupa Birliği’ne dikti. Bugün toplanacak olan Avrupalı Maliye Bakanları (Eurogroup), yarın tamamlanması beklenen toplantı sonunda resmen yardım paketine onay verecek. Buna göre ikinci yardım paketi olan 130 milyar Euro’ya onay alan ülke 20 Mart’taki 14.5 milyar Euro’luk bono itfasını gerçekleştirebilecek ve temerrüde düşmemiş olacak. Euro / Dolar bu iyimserlikle 1.3166’ya yükselmiş durumda. Diğer yandan bölgedeki tek ülke Yunanistan değil. Bütçe açığı % 5.8’e varan ve 10 yıllık tahvil faizi % 5’I geçen ülke böylece İtalya’dan da fazla faiz ödemek durumunda kalabilir. Avrupa’nın öngördüğü % 3 bütçe açığına sahip olması için 2013 işaret edilirken piyasa tepkisi izleniyor olacak. Gelişmenin tekrar öne çıkması Eurogroup Başkanı Juncker’in alınan önlemleri yetersiz bulmasıyla aynı zamana denk geliyor. İtalya 10 yıllık tahvilinin bileşik faizi % 4.914’den alıcı buluyor.

ABD’DE HEYECAN YOK

İşlem hacminin Borsalarda % 16 gerilediği günde işlemciler fiyatları değiştirmediler. S&P 500 Endeksi günü % 0.02 artışla 1.371 puandan tamamladı. Dow Jones ise % 0.29 artışla 12.959 puana tırmandı. Banka hisselerinde % 0.54’lük geri çekilme yaşandı. 15 Mart’ta FED, 19 banka için yapmış olduğu stres testininin sonuçlarını açıklayacak. Yeni bir resesyon ve konut sektörü problem yaşanması halinde bankaların nasıl performans göstereceklerini ölçmek isteyen ABD Merkez Bankası böylece kimin ne tutarda kar payı dağıtacağına da karar verebilecek. Bugün toplanacak olan bankanın Para Politikası Kurulu (FOMC) ise faiz kararını açıklayacak. Politika faizini % 0 ile % 0.25 arasında sabit bırakması beklenen bankanın yeni bir tur varlık alımına ilişkin sinyal verip vermeyeceği izlenecek. Diğer yandan Bloomberg’in yaptığı bir ankete göre 49 ekonomistin sadece 9 tanesi bugün yeni bir varlık alım program açıklanmasını bekliyor. Ankete katılanların % 61’i bu yıl içinde genişleme programı beklemiyor. 2006’dan bu yana en uzun ve güçlü istihdam verisi serisini açıklayan ABD’de ekonomik verinin beklentileri yakalaması ile FED’in aceleci olmayacağı beklentisi ekonomistler arasında hakim görüş olmaya başlamış gibi görünüyor. Bu beklentiler ve FED’in satışlarıyla 2 yıllık ABD bono faizi % 0.3240’ı geçerek 7 ayın zirvesine çıkmış oldu.

ASYA’DA ÇİFTE HEYECAN

Hem FED’den bir işaret bekleyen hem de Japonya Merkez Bankası’nı (BOJ) izleyen bölgede bir beklenti harcandı. Politika faizini % 0 ile % 0.1 arasında sabit bırakan banka varlık alım programını 30 trilyon Yen’de sabit bırakırken, kredi programını da 35 trilyon Yen’de tutu. Dolar cinsi krediler için 1 trilyon Yen’lik (12.5 milyar Dolar) bir program başlatan ve girişim sermayesi şeklindeki fonuna 500 milyar Yen genişleme belirleyen banka böylece yeni genişleme paketi açıklamamış oldu. Kararın ardından Dolar / Yen 82.49’dan 82.14’e kadar geriledi ve Yen değer kazandı. Yen’deki değer kazancıyla beraber % 1 artıda olan Japon Nikkei 225 Endeksi % 0.09 artışa kadar alımlarını kaybetti. Böylece banka politikacılardan gelen yeni genişleme çağrılarına kulaklarını kapamış oldu. Yine de Yunanistan iyimserliği ve FED toplantısı öncesinde MSCI Asya Endeksi % 1 yukarıda ve ralli moduna devam ediyor. Bölgedeki 10 para biriminden oluşan ADXY Endeksi, Dolar’a karşı % 0.13 primli.

EMTİADA SINIRLI İYİMSERLİK HAKİM

24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi dün % 0.42 gerilerken güne 79.7’den başlayan Dolar Endeksi emtiaya destek oluyor. Tipik olarak zayıf kaldığı günlerde ham maddelere destek olan Dolar ile tarım emtiasında yükseliş var. Çin’in soya fasulyesi alımlarını hızlandırabileceği beklentisi ile artan ürün % 0.67 yukarıda. Mısır ve buğday da buradaki alımları izliyorlar. Diğer yandan Eylül ayından bu yana ilk kez altın fiyatlarının üzerine çıkan platinde gerileme yaşanıyor. Ons başına 1.690 Dolar’dan işlem gören değerli metal Güney Afrika’daki madende yaşanan sorunlara bağlı olarak yükselmişti. Yıl başından bu yana metale yatırım yapan fonların fiziki alımları % 8.2 artarken bu oran gümüşte % 2.8 seviyesinde. Spot altın ise ons başına 1.703 Dolar’dan işlem görüyor. ABD’de stoklar artmaya devam etmesine rağmen petrolde yükseliş yaşanıyor. Varil başına 106.90 Dolar seviyesine yükselen ABD tipi ham petrole 125.79’a tırmanan Brent eşlik ediyor. Baz metallerde ise alımlar sürüyor ve bakırdaki yükseliş % 0.85 düzeyinde.

İÇERİDE CARİ AÇIK SONRASI REALİZASYONLAR YAŞANDI

İMKB 100 Endeksi 2 milyar TL toplam hacime ulaşamadan kar satışlarına sahne oldu. % 0.46 düşüşe 59.009 puana indi. Ocak ayında 5.5 milyar Dolar olarak gerçekleşmesi beklenen cari açık 6 milyar Dolar olarak açıklandı. Fonlama tarafında uzun vadenin ağırlığının artması olumlu kabul edilirken, 2.7 milyar Dolar’lık açığın Merkez Bankası rezervlerinden karşılanması not edildi. Türk Lirası ilk işlemlerde Dolar’a karşı 1.80’in üstüne kayarken bugüne 1.7902’den başlıyor. Sepet Kur 2.07’nin üstünde kalmaya devam ederken gösterge faiz ise % 9.32’den günü tamamladı. Getiri eğrisinin uzun tarafı olan 5 ve 10 yıllık faizlerde ise değişim sınırlı kaldı.

Bugün beklenen veri akışı şu şekilde:

- Fransa'da Ocak ayı cari işlemler dengesi açıklanacak 09:45 Önceki: -3,0 milyar €

- Almanya'da ZEW endeksi açıklanacak 12:00 Önceki: Beklenti Endeksi 5,4 ; Cari Endeks 40,3

- ABD'de haftalık mağaza satışları verisi açıklanacak 14:45

- ABD'de Şubat perakende satışlar 15:30 Önceki: Perakende satışlar 0,4%, oto hariç 0,7%

- ABD'de Ocak ayı işletme stokları-satışları 17:00 Önceki: Stoklar 0,4%, Satışlar 0,7%

- ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararını açıklayacak 21:15 Beklenti: 0-0,25%, Önceki: 0-0,25%

- Hazine, 5 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli TL cinsi sabit kuponlu tahvili ihracI

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü