Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Antalya Serbest Bölge AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, 12 yılda 205 lüks yat üretildiğini ve bu yatların satışından 362,9 milyon dolar Döviz girdisi sağlandığını söyledi.

Zeki Gürses, gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya Serbest Bölgesi'nde Türk mühendis ve işçisinin emeğiyle üretilen lüks yatların dünya markası haline geldiğini kaydetti.

Antalya Serbest Bölgesi'nde Şubat 2011'de 40,8 milyon dolar olan ticaret hacminin, bu yılın aynı döneminde yüzde 30 artışla 53 milyon dolara yükseldiğini belirten Gürses, yılın iki aylık döneminde ise ticaret hacminin geçen yıla göre yüzde 14 oranında artarak 79,4 milyon dolardan 90,5 milyon dolara çıktığını bildirdi.

Ticaret hacmindeki artışın, mega yat sektöründen kaynaklandığını anlatan Gürses, ''Türk mühendis ve işçisinin emeğiyle üretilen lüks yatlarımız dünya markası haline geldi. Bugün Türkiye, mega yat üretimi sıralamasında dünya üçüncülüğüne yerleşti'' dedi.

Şubat ayında 37 metre boyunda bir yatın üretiminin tamamlanarak sahibine teslim edildiğini kaydeden Gürses, bununla birlikte bu yıl denize indirilen yat sayısının iki olduğunu ve yıl sonuna kadar 30 yatın daha denize indirileceğinin tahmin edildiğini bildirdi. Antalya Serbest Bölgesi'nde mega yat üretiminin 12 yıl önce başladığını anlatan Gürses, ''12 yılda 205 lüks yat üretimi gerçekleştirildi ve bu yatların satışından toplam 362,9 milyon dolar döviz girdisi sağlandı'' diye konuştu.

Antalya Serbest Bölgesi'nde son yıllarda 60 metre ve üzerinde ultra lüks yat yapımının giderek arttığına işaret eden Gürses, Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve İngiltere'den lüks yat yapımı için önemli talep olduğunu vurguladı.

Antalya Serbest Bölgesi'nin ticaret hacminde Türkiye'de Tuzla'dan sonra ikinci sırada yer aldığını ifade eden Gürses, Serbest Bölge'de yat sektöründe toplam 52 firma bulunduğunu, bunlardan 34'ünün sadece üretim işlevini yaptığını, diğer firmaların da bakım, onarım ve hizmet işleriyle uğraştığını sözlerine ekledi.