Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

S&P'nin kıdemli endeks analisti Howard Silverblatt, aralarında JP Morgan'ın da bulunduğu Fed'in stres testlerinin ardından temettülerini artırmasıyla, Standard&Poor's Endeksi'nde yer alan şirketler, hiç ödemedikleri kadar çok temettü ödedi.

Açıklanan ödemelerin, endeks hissesi başına yıllık 29.02 dolar temettü ödemesine karşılık geldi. Bir önceki rekor ise Haziran 2008'de 28.96 dolar ile kırılmıştı. Bu rekor daha sonra Ağustos 2009'da yüzde 26 düşüşle 21.44 dolara gerilemişti. O zamandan şimdiye, yıllık temettüler yüzde 35 arttı. S&P 500 şirketleri, karlarının yüzde 30'unu temettü olarak ödüyor ve  yüzde 52 ortalamasının altında kalıyor.

Şirketlerin parası ve yeteneği olduğunu, temettülerin de yeniden gündeme geldiğini belirten Silverblatt, daha fazla bankadan benzer hamleyi beklediklerini ifade etti.

JP Morgan bu hafta, Fed'in 19 ABD bankasına uyguladığı stres testini tamamlamasının ardından çeyreklik temettüsünü hisse başına yüzde 20-30 aralığında artırdı. Temettü ödemelerini artıran diğer bankalar arasında ise Wells Fargo&Co. ve U.S. Bancorp yer alıyor.

2007'deki finansal hisselerin, S&p 500'deki temettü ödemelerinin yüzde 30'unu oluşturduğunun altını çizen Silverblatt, bu oranın yüzde 13'e gerilediğini, temel tüketici şirketleri grubunun ise yüzde 15'ini oluşturduğunu belirtti.