Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tüketicilerinin güveni Mart ayında beklenmedik bir şekilde düştü. Bu durum, yükselen benzin fiyatlarının, ekonomik görünümün üzerinde baskı olşturmaya başladığının bir işareti olabilir.

Thomson Reuters/Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni endeksi Mart ayında, 75.3 seviyesinden, bu yılın en düşük seviyesi olan 74.3'e geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan 70 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 76 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Benzin fiyatları bu yılın başından beri yüzde 17 arttı ve fiyatların daha da artması Amerikalıların cüzdanları için çok daha ciddi sorunlar yaratabilir. İstihdam piyasasında iyileşme olurken, ABD ekonomisinin yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarının artması için daha fazla işe alma ve güvende daha da artışa ihtiyaç duyuluyor.

St. Petersburg, Florida'da Raymond James & Associates Inc. baş ekonomisti Scott Brown, "Tüketiciler bu noktada oldukça gerilmiş durumda" dedi ve "Benzin fiyatları alışverişleri sınırlıyor. Enflasyona ayarlanmış gelirler halen çok zayıf. Tüketiciler için çok sayıda sorun var" değerlendirmesinde bulundu.