Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye alabalık üretiminde Avrupa birinciliğine yükseldi. Bakanlığın uyguladığı politikalar sonucu balıkçılık sektörünün hızlı bir gelişme trendi yakaladığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bakanlık tarafından ilk kez 2003 yılında destekleme kapsamına alınan su ürünleri yetiştiriciliğine 2011 yılında 181 milyon lira ödeme yapıldı. Son 10 yılda ise balıkçılığa verilen destek toplamda 737 milyon lira olarak gerçekleşti. Dünyada su ürünleri üretiminde en fazla büyüyen 3. ülke olan Türkiye'nin, 2002 yılında 61 bin 165 ton olan su ürünleri üretimi 2011 yılında yaklaşık yüzde 202 artarak 185 bin tona yükseldi. Halen iç su balıkları üreten toplam 197 bin ton kapasiteli bin 720 adet, deniz balıkları üreten toplam 174 bin 521 ton kapasiteli 368 adet işletme faaliyet gösteriyor. Ayrıca, gerekli izinleri almış 59 bin 957 ton kapasiteli 279 adet işletme ise yakın bir zamanda üretim faaliyetlerine başlayacak.

FAO verilerine göre Türkiye, Avrupa çupra-levrek pazarında yüzde 25'lik paya ulaştı. Alabalık üretiminde AB ülkeleri arasında ilk sırada yer alırken su ürünleri yetiştiriciliğinde ise 5. sırada. 2002-2011 yıllarında su ürünleri ihracatında da rekor artışlar kaydedildi. Bu dönemde ihracat yaklaşık yüzde 264 artarak 448 milyon dolara yükseldi. Yapılan ihracatın yüzde 80'i ise AB ülkelerine yapılıyor.''

Yetiştiricilikte 'Çevre Dostu' üretim teknikleri

Su ürünleri yetiştiriciliğinde 'Çevre Dostu' üretim tekniklerinin kullanılmasıyla sektörde çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğinin sağlanmasının, Bakanlığın öncelikleri arasında yer alındığı anımsatılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Bu kapsamda 2007 yılından itibaren 'Ülkesel Deniz Balıkları Yetiştiriciliğini Geliştirme Programı' uygulanıyor. Bu programa göre kıyılara yakın kurulacak olan su ürünleri işletmelerinin, kıyıdan en az 1.111 metre (0.6 mil) uzaklık, 30 metre derinlik ve en az 0.1 m/sn akıntı hızına sahip olması gerekiyor. Bu işletmelerin çevresel etkileri ise 'Ülkesel Deniz Balıkları Üreten İşletmelerin Çevresel Etkilerini İzleme Programı' çerçevesinde Bakanlık tarafından yakından izleniyor. Dünyada yaygın olarak kullanılan ve doğadaki balıklara beslenme ve üreme alanı sağlamanın yanında, kıyılarda yasak avcılığın önlenmesine de katkı sağlayan yapay resiflerin Türkiye'de kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla, Bakanlık tarafından 'Su Ürünleri Kaynaklarının Yapay Resifler İle Korunması ve Geliştirilmesi Projesi' uygulamaya konuldu. Bu kapsamda Edremit/Balıkesir'de uygulanacak pilot proje için 2010-2012 yılı için toplam 4.5 milyon lira kaynak ayrıldı.''