Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de verilerin izlediği şehirlerin yıllık bazda neredeyse yarısında, aylık bazda ise yarısından fazlasında düşüş kaydetti. Konut fiyatları son 1 yılın en kötü performansına işaret ederek, bir yandan hükümerin piyasadaki spekülasyonu kontrol altına almaktaki başarısını gösterdi.

Çin'de yeni konut fiyatları 7 şehiin aylık bazda 45'inde, yıllık bazda ise 27'sinde düştü. yıllık oran, hükümetin verileri yayınlamaya başladığı 2011'in başından bu yana en kötü performansı oldu.

Konut fiyatlarının hâlen daha yüksek olduğunu savunan Çinli yetkililer, emlak kontrollerinin devam edeceğini söylüyor.

Çin Başbakanı Wen Jiabao da geçtiğimiz hafta konut fiyatlarının, "makul seviyelerden uzak" olduğunu söyleyerek, hükümete konut sektöründeki düzenlemeleri sürdürmeleri çağrısında bulunmuştu. Wen ayrıca konuttaki kontrollerin gevşetilmesinin, piyasada "kaos" ortamı yaratabileceğini savunmuştu.

Çin'de konut fiyatlarının bu ay daha da düştüğüne, ancak bunun politikanın gevşetileceği anlamına gelmediğine dikkat çeken HSBC Holdings Plc'nin Hong KOng'taki ekonomistlerinden Qu Hongbin, hükümetin emlaktaki yavaşlamanın büyüme üzerindeki etkisinden endişeli olmadığını söyledi. Qu aynı zamanda geçtiğimiz yılki zirvesinden yüzde 20-30 arasında düşüş kaydetmiş olan konut fiyatlarının anlamlı bir düzeltmeden geçmesinin gerekeceğinin altını çizdi.

Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki emlak sektörü endeksi, verilerin ardından yüzde 1.2 düşüşle, endekste yer alan 5 sektör arasında en çok kaybeden oldu.