Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin'de yaptığı konuşmasında küresel ekonominin tehlikenin eşiğinden dönmüş olduğunu ve hem Euro Bölgesi hem de ABD'de istikrar sinyallerinin belirmeye başladığını, ancak bir rehavet duygusuna kapılınmaması gerektiğine dikkat çeken IMF Başkanı Christine Lagarde, Çin'e övgülerini sunarak, destekleyici ifadeler kullanarak, uyarılarda bulundu.

IMF Başkanı, zayıf ekonomik şartların ışığında, Çin'e büyüme modelini değiştirmesi çağrısında bulundu ve ülkenin ihracat ve yatırım bağımlılığını azalatması gerektiğini  söyledi.

Lagarde, Çin'in piyasa odaklı değişiklikler yaparsa, yuanın küresel rezerv para birimi olabileceğini söyledi. IMF Başkanı, daha güçlü ve esnek bir döviz kuru, daha efektif likidite ve para politikası ile gereken düzenlemeler olursa, yuanın, küresel para birimi olmaması için hiçbir nedenin olmadığını savundu. Lagarde, Çin'in finansal piyasasını da esnek mevduatlar ve kredi oranlarıyla kalkındırması ve en sonunda da ülkenin sermaye bilançosunun da açması gerektiğini belirtti.

Christine Lagarde, Çin'in cari fazlasını 2007'de GSYH'nın yüzde 10 oranlarından, yüzde 3'e çekmesini överek, küresel ekonominin Çin'in ilerlemesindeki önemini vurguladığını ve ülkenin, Çin ekonomisinin dönüşümünü hızlandırarak, küresel politika tartışmalarında yer alması gerektiğinin altını çizdi.

Lagarde, 12. 5 yıllık planında Çinli liderlerin yalnızca büyümeye değil, tüm nüfus genelindeki büyümeye verdiği önemden ve odaklanmasından memnun olduğunu ifade etti.