Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu Başkan Yardımcısı Zhu Min, konut fiyatlarının, büyük şehirlerin çoğunda düşerek son 1 yılın en kötü performansını kaydettiği Çin'de sert inişin önleneceğini savundu. Zhu, bugün Hong Kong'ta yaptığı konuşmasında güçlü yatırımlara dikkat çekerek, "Çin, yumuşak inişe yöneliyor" dedi.

Dün açıklanan rakamlara göre Çin'de yeni konut fiyatları Şubat ayında 79 şehirin 45'inde düşüş kaydetti.

Geçtiğimiz hafta konut fiyatlarının makul seviyelerden uzakta olduğunun altını çizen Çin Başbakanı Wen Jiabao, varlık balonu riskini azaltmak ve konutu daha ucuz hâle getirmek üzere emlak sektöründeki kontrollerin devam edeceğini söyledi.

Düşük maliyetli milyonlarca konut inşa edilmesine yönelik bir hükümet programı, dünyanın en büyük 2. ekonomisindeki büyümeyi destekleyebilir ve yavaşlayan enflasyon da yasa koyuculara daha fazla parasal teşvik için alan yaratabilir.

Zhu, enflasyonist baskıların ülkenin uzun vadeli sıkıntısı olduğunu, yatırımın ise gayrisafi yurtiçi hasılasının çok büyük oranını oluşturduğunu savundu.

Şanghay Bileşik Endeksi bugün 11:09 itibariyle yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu.

JP Morgan Chase&Co.'nun Asya ve gelişen piyasalar baş stratejisti Adrian Mowat ise 14 Mart'ta, otomobil satışları, çimento ve çelik üretimine dikkat çekerek, Çin'in zaten görünür şekilde sert iniş yapmakta olduğunu söylemişti.